2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Török Gábor szerint a Fidesz gondosan "felnevelt egy szörnyet"

Alig egy hónappal a választás előtt a Fidesz olyan helyzetben találta magát, amelyre nyilvánvalóan nem készült, készülhetett fel, és amely teljes mértékben átírta a forgatókönyveket, olyan új helyzetet teremtett, amilyenre korábban nem volt példa - mondta Török Gábor a hvg-nek adott interjúban.

Az ukrajnai háború miatt váratlanul kellemetlen pozícióba került Orbán Viktor: „az elmúlt három választás előtt a közelében sem voltunk egy olyan helyzetnek, amikor a Fidesznek olyan dolgokat kell tennie, vagy azzal kell foglalkoznia, amivel nagyon nem szeretett volna, és olyan módon, ahogyan szintén nagyon szerette volna” - mondja a politológus. Szerinte „az elmúlt 12 évben először fordul elő, hogy az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora.”

Török úgy látja, az elmúlt években a Fidesz gondosan „felnevelt egy szörnyet”, vagyis a propagandájával beépítette a kormánypárti szavazók gondolkodásába az orosz propagandát. Az ebből fakadó oroszbarát elvárásokkal mára nehéz szembe mennie a miniszterelnöknek, akit másfelől európai szövetségesei szorongatnak. „Bármerre fordul a Fidesz, az veszteséget okoz számára.”

Közben viszont az ellenzék nem használja ki jól a Fidesz nehéz helyzetét, legalább is a politológus szerint sok hibát elkövetett, például néhány megszólalása „túlzottan agresszívnak és bizonytalanságot keltőnek tűnhetett a választóközönség számára, nem volt velük kellően empatikus ebben a helyzetben”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató