2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkijék őrjöngve estek neki Európának: Azonnal vegyen fel minket az Unió

Az Európai Parlament keddi állásfoglalásából hiányzik a bátorság és azok a sarokpontok, amelyeket az Unió és tagállamai kötelesek lennének szem előtt tartani Ukrajna tagjelöltté fogadásának folyamata során. Ezt Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese írta közösségi oldalán, meglehetősen számonkérő és undorítóan zsaroló hangnemben.

A parlament – amelynek ülésén a videón bejelentkező Volodimir Zelenszkijt álló vastapssal, könnyes szemekkel köszöntötték – nyilatkozatba foglalta, hogy az unió intézményei kötelesek tagjelölti státust kínálni Ukrajnának, majd folytatni a munkát az integráció érdekében.

Zsovkva elfogadja, hogy maga az Európai Parlament nem biztosíthat ilyen státust országának, de szerinte a képviselők lehettek volna bátrak annyira, hogy kijelölik azokat a konkrét politikai kereteket, amelyek között az uniónak és a tagországoknak mielőbb el kellene végezniük a csatlakozással kapcsolatos munkát. Ez nem történt meg.

„Szeretném még egyszer világossá tenni elnökünk álláspontját: Ukrajnának a teljes értékű uniós tagfelvétel gyorsított folyamatára van szüksége. Ez azt jelenti, hogy az általános és hosszadalmas bürokratikus rutin helyett példátlan sebességgel kellene felvenni Ukrajnát. A mi országunk készen áll erre. Ugyanezt akarjuk látni Brüsszeltől és az összes tagállamtól” – írta a hivatalvezető-helyettes.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató