2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Horn Gábor: Van esély Márki-Zay győzelmére

Ez Orbán számára vesztett meccs lesz, még ha a magyar választóknak nem is mindig esik le a tantusz.

„Viszont az is érzékelhető, hogy a magyar kormány, és az oroszok által Barátság díjjal kitüntetett Szijjártó Péter most igyekszik elhatárolódni Putyintól. Ez még számít?

Leginkább az ország érdeke, hogy a magyar kormány az európai mainstream tagjaként, az unió, illetve a NATO többi tagjához hasonlóan elutasítóan reagált Ukrajna megtámadására. A hivatalos magyar elhatárolódás viszont csak késve született meg. Talán ebből is építkezhet az ellenzék, hisz Orbán barátsága, vagy szövetsége Putyinnal letagadhatatlan. 

Arról nem is beszélve, hogy Orbán külügyminisztere megakadályozta, hogy az ukránok csatlakozzanak az európai kiberbiztonsági rendszerhez, ami gyengíti most a védekezést.

Ez valóban érthetetlen, de erről a magyar választók 99 százaléka nem értesült. Ennek ellenére ebből a helyzetből rosszul is kijöhet a Fidesz attól függően, hogy az ellenzék kommunikációja mennyire lesz meggyőző. De az is igaz, hogy az ellenzék is gyengülhet, ha a választók az »erő mellé« álnak. Tehát kétélű fegyver ez a háború. 

A világháló felidézi, hogy nem csak a kormánytagok, hanem a jobboldali véleményvezéreknek is legyintettetek: ugyan nem lesz itt háború. De lett…

Valamennyi kutatás azt bizonyítja, hogy a magyar társadalom Nyugat-orientált. A kormány és holdudvara törekvését, amely azt igyekszik bizonyítani, hogy a »mi barátaink keleten vannak«, a választók elutasítják. Ez hosszú távon sem működik, ez egy totálisan kudarcos vállalkozás, a magyar lakosság több, mint 70 százaléka Európa-párti. Közéjük tartozik a Fidesz szavazóinak tekintélyes része is, akiket a nyugati polgári demokrácia inkább vonz, mint a keleti diktatúrák. 

Ez Orbán számára tehát nyilvánvalóan vesztett meccs lesz, még akkor is, ha a magyar választóknak nem mindig esik le a tantusz. De az emberek többsége nem veszi be azt a maszlagot, hogy »Putyin békefenntartó«, ahogy azt Orbán másik nagy barátja, Trump állítja. Ez nyilvánvalóan tévút, ami az események ismeretében nehezen tartható. A háború ugyanis nagyon erősen összehozza az európai egységet, benne a régiót is összerázza. Ma már se a csehek, se a lengyelek, vagy a szlovákok sem tartanak Orbánnal. A visegrádi országok sem kérnek az oroszok barátságából, hisz a megszálló orosz csapatokról minden országnak vannak emlékei. Elvileg nekünk is lehetnének, 1956 sem volt olyan régen. 

Viszont most a kormányfő is Európa-barát lett.

Igen, s ezt a sok »brüsszelezés« miatt nem is lesz olyan könnyű a szavazóinak elmagyarázni. A választásokig már kevés az idő, alig több, mint egy hónapja van a magyarázatra. Ilyenkor már kevés új üzenet jut el a választókhoz, de az ukránok lerohanásáról, illetve az utcákon heverő halottakról, vagy a határnál megjelenő rettegő menekültekről szóló hírek még biztosan eljutnak, és hatnak. Orbán csak nehezen tudja majd elmagyarázni, hogy ez a korábbiakhoz képest egy más háború, más menekültekkel…”- nyilatkozta Horn a Jelen hetilapnak.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató