2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Paks 2. megépül

A miniszterelnök elmondta továbbá, hogy a migránsoknak stop, a menekülteknek pedig „Ti megkaptok minden segítséget”.

Orbán Viktor Beregsurányban, a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton több külföldi tévécsatornának illetve az Index újságírójának nyilatkozott, amit az Index „kérdés-válasz” formában közölt. Ezek közül szemezgettünk:

„Moszkvai látogatásán mit mondott Vlagyimir Putyinnak, és mit mondott az orosz elnök önnek? Meglepte-e, hogy lerohanták Ukrajnát?

Azért mentünk, jómagam, a francia elnök és a német kancellár is Moszkvába, hogy megpróbáljuk megelőzni azt, ami most történt. Mindannyian békemissziót teljesítettünk, megpróbáltuk elérni, hogy az ukránok és az oroszok közötti tárgyalással a háború megelőzhető legyen. De hát ez a két félen múlik, nem rajtunk, a lehetőséget – azt hiszem – megteremtettük a békére, sajnáljuk, hogy a lehetőségből nem valóság lett, hanem háború.

Mennyire reális az, hogy Paks 2. megépüljön?

Teljesen. Paks 2. megépül.

Elítéli azt, amit az oroszok tesznek az ukránokkal?

Megpróbálunk teret adni a tárgyalásokhoz, mert ami most folyik, az háború, és a háborúnak csakis tárgyalásokkal lehet véget vetni. Ez azonban nem az európai vezetőkön múlik, és nem is a magyar miniszterelnökön, hanem az ukránokon és az oroszokon, alapvetően az oroszokon. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elősegítjük a tárgyalások létrejöttét és lefolytatását. Felajánlottuk, hogy mindketten jöjjenek el Budapestre tárgyalni. Ha kellünk nekik a békéhez, Magyarország készen áll, minket mindig megtalálnak.

Magyarország megközelítése különbözik az Európai Unió többi országának megközelítésétől ami az ukrajnai háborút és a menekültkérdést illeti. Mi ennek az oka?

Honnan is jött kegyed? Írországból? Nos, egy írnek nem könnyű megérteni a mi helyzetünket.

Akkor kérem, magyarázza el, hogy megértsem!

Mi nem a kényelmes Nyugaton élünk. Nem a biztonságos távolban, egy tenger által elválasztva a válságövezettől. A bajok kellős közepén vagyunk. Nemcsak most, hanem az elmúlt néhány évszázadban mindig. Ezért meg tudjuk különböztetni a migránst a menekülttől. Nem véletlen, hogy erre a két fogalomra két különböző szó van a magyar nyelvben. A migránsoknak stop, a menekülteknek: Ti megkaptok minden segítséget. 

Azt mondta, hogy biztosan megépítik Paks 2.-t. Miért és mikor?

Hát a menetrend szerint, reményeink szerint a mi kormányunk irányításával, úgy, ahogy elterveztük. Paks 2.-re szüksége vagy Magyarországnak és a magyar embereknek. Paks 2. nélkül az iparunk is versenyképtelenebb lenne, a családok rezsiköltsége is magasabb lenne, semmi okunk arra, hogy megváltoztassuk a korábbi terveinket, nincs is ilyen szándékunk.

Tarpáról érkezett. Hogy látja, a második vonalban lévő településeken mi a helyzet?

Tarpát is jól ismerem, mert ott az árvíz idején is meg kellett fordulnom, és szerencsére ismerek néhány embert, mert van ott egy futballakadémia-alközpont, amit most arra tudunk használni, hogy ott szállásoltuk el a gyerekeket meg a szüleiket. Jól jön most az elmúlt években épült mindenféle infrastruktúra. A második védekezési vonalban lévő települések is rendben vannak. Ahhoz képest, hogy milyen nagy a baj, a dolgok rendezett mederben zajlanak.”

 

(index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató