2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó: Tíz magyart és huszonkét külföldit menekített ki Kijevből a külügy

„Sajnos immár nyolcadik napja zajlik a háború a szomszédunkban. Mi, magyarok nem akartuk, nem akarjuk ezt a háborút, mi azt szeretnénk, hogy ha béke lenne” – kezdte csütörtöki videós bejelentkezését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint eközben folyamatosan romlik a helyzet Ukrajnában, különösképp a fővárosban, Kijevben, ahol a nagykövetség működési körülményei is egyre nehezebbek.

A külügyminiszter elmondta, hogy több ország nagykövetsége is megkereste a magyar felet Kijevben, hogy tudnának-e segíteni a stábjaik kimenekítésében, és mivel a helyzet romlik, úgy döntöttek, hogy a kijevi magyar nagykövetség munkatársainak egy részét, az ott menedéket kérő néhány magyar civilt, „valamint a tőlünk segítséget kérő dél-afrikai és nigériai nagykövetség személyzetét is evakuáljuk”.

Az összesen 32 fő 11 gépkocsival indult el kedd korán reggel Kijevből. Szijjártó elmondta, hogy biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra előre az evakuációs akciót egészen addig, amíg az nem járt sikerrel, hogy ne kockáztassák az abban részt vevő személyek életét. A 32 fő közül 10 volt magyar állampolgár – a nagykövetség több munkatársa, illetve családtagjaik, valamint három magyar civil, köztük két újságíró. Tíz dél-afrikai, tíz nigériai, illetve két ukránt mentettek még ki összesen 11 gépkocsival.

A menet végül szerda késő este, Munkácson át érkezett meg Ungvárra, ahol a konzulátuson tartott rövid pihenő után szerda késő este Záhonynál értek át Magyarországra. Ez volt a második nemzetközi evakuációs akció, amit a magyar külügy lebonyolított az orosz-ukrán háború kirobbanása óta.

Szijjártó azzal zárta a videóját, hogy őszintén remélik, a béketárgyalások gyors eredményre vezetnek, és hamar véget ér a háború és a szenvedés.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató