2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Újabb terhelő vallomást tettek Czeglédyre

Négy napon keresztül a Czeglédy-ügy egyik újabb kulcsszereplőjének tanúkihallgatásával és, szembesítésekkel folytatódott Gyurcsány ügyvédjének eddigi legkeményebb büntetőpere – amelyben bűnszervezetben elkövetett 6 és fél milliárdos költségvetési csalással és további bűncselekményekkel vádolják,- tudósít a Pestisrácok.hu.

A lap tudósítása:

A most meghallgatott nő, a Human Operator Zrt. főkönyvelője jelenleg már csak tanú, egyike azoknak, akik beismerő vallomást tettek és egyezséget kötöttek az ügyészséggel. A könyvelőt, Cs-nét idő közben sem tántorította el semmi, elfogadta és le is ülte a rá kirótt börtönéveket. A Kecskeméti Törvényszék előtt minden korábbi vallomását fenntartotta – azaz terhelően vallott Czeglédy Csabára –, a szembesítések során az órákon át vádlotti részről neki szegezett kérdésekre is állta a sarat.

Ezzel Czeglédy cégének volt főkönyvelője már a harmadik, aki egyértelműen állítja, hogy tudomásuk volt arról, hogy bűncselekményt követnek el, az iskolaszövetkezetek ügyeit valójában a Human Operatornál bonyolították, a hálót pedig úgy működtették, hogy nyilvánvaló volt: a láncolat alján szereplő szövetkezetek a közterheket nem fizetik meg, a Human Operator pedig ennek ellenére a soha be nem fizetett áfát is vissza igényli.

A Human Operator Zrt. volt főkönyvelője a hat és fél milliárdos költségvetési csalás miatt folyamatban lévő büntetőügy másodrendű vádlottja volt. Cs.-né egyike annak a hat terheltnek, akik beismerő vallomást tettek, egyezséget kötöttek a vádhatósággal és elfogadták a rájuk ezért kirótt több évi letöltendő börtönbüntetést. Ugyan többen is voltak, akik az eljárás során úgy gondolták, nincs értelme tagadni és vallottak – terhelő vallomásokat tettek a bűnszervezet vád szerinti vezetőjére, Czeglédy Csabára –, aztán valamilyen csoda folytán visszatáncoltak, az ügyészséget kezdték vádolni nyomásgyakorlással.

 
Érdekes, hogy vannak, akik minimális büntetést – ténylegesen már csak kevesebb mint egy évet – váltottak fel annak a kockázatával, hogy ha elítélik bűnszervezetben való költségvetési csalás bűntettével, akkor hosszú évekre rács mögé kerülhetnek. Míg mások – és a jelek szerint ők lesznek többen – kitartanak korábbi vallomásaik mellett és állítják, szó sem volt semmilyen nyomásgyakorlásról, az egyezséget is ők kezdeményezték, önszántukból.

A főkönyvelő sem táncolt vissza. Beismerő vallomása óta következetes, a Kecskeméti Törvényszék előtt is fenntartotta korábbi vallomásait. A Magyar Hírlap cikke szerint a főként diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég munkatársának rálátása volt arra a számlázási láncra, amely a vádirat szerint arra volt hivatott, hogy elfedje a meg nem fizetett áfát és közterheket.

Megerősítette: számára nyilvánvalóvá vált, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amelyet soha senki nem fizetett be az adóhivatalnak. A főkönyvelőt szembesítették a Human Operator volt pénztárosával – Czeglédy Csaba sógornőjével –, aki a vád szerint kezelte az iskolaszövetkezetek számláit, feladata volt a pénz útjának hamis bizonylatokkal történő elleplezése, továbbá a stróman iskolaszövetkezeti vezetők “zsebbe történő kifizetésében” is közreműködött.

A szembesítés a hatodrendű vádlottal, M. Zoltánnal folytatódott, aki Czeglédy régi embere. Korabeli cikkek tanúsága szerint már a Rébuszban is együtt dolgoztak. Érdekesség, hogy M. Zoltán is beismerő vallomást tett korábban; ő is kötött egyezséget az ügyészséggel, amit aztán visszavont, és akárcsak Czeglédy másik, vád szerinti strómanja, kőkemény vádakkal illette az ügyészséget, miszerint kvázi fenyegetésekkel vették rá a beismerő és terhelő vallomásokra. M. Zoltán iskolaszövetkezet alapításában működött közre; ezek együttesen csaknem kétmilliárd forint adót nem fizettek be a vádirat szerint.

A főkönyvelő mindkét vádlottal való szembesítésben fenntartotta vallomásait, vagyis a szembesítés nem vezetett eredményre.

Két héttel ezelőtt a Human Operator bérszámfejtője tett tanúvallomást a Kecskeméti Törvényszék előtt. T-né S. Szilvia többek között arról beszélt, hogy az iskolaszövetkezetek a közterheket tudatosan nem fizették be. A szövetkezetek ügyeit ők intézték a Human Operatornál, a szövetkezeti vezetők nevére kiállított névbélyegzőkkel. Állította, hogy az utasításokat egyértelműen mindenre Czeglédy Csaba adta. A bérszámfejtő kitért a készpénzmozgásokra is.

Állítása szerint Czeglédy havonta másfélmillió forintot kapott “borítékban”. T.-né S. Szilvia arra is kitért: a büntetőeljárás kezdetén Czeglédy biztosította a védőt, hogy minden, az eljárással kapcsolatos iratot Czeglédynek kellett odaadni, és gyakorlatilag megmondták, mit is kell vallani.Ő azért tört meg és beszélt inkább, mert tudta, hogy az éveken át tartó büntetőeljárásban nem lenne képes végig hazudni.

Czeglédy büntetőpere a jövő héten folytatódik egy további olyan tanú meghallgatásával, aki már letöltötte büntetését, és korábban terhelő vallomást tett Czeglédyre és bűnszervezetére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató