2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A BBC felfüggeszti az oroszországi működését, mert félnek a börtöntől

A BBC ideiglenesen felfüggeszti valamennyi oroszországi újságírójának és munkatársának munkáját, miután az orosz parlament alsóháza egy olyan törvényt fogadott el, amely pénzbírsággal vagy akár 15 év börtönbüntetéssel is sújthatja a „hamis” információkat terjesztőket.

„Úgy tűnik, hogy ez a jogszabály kriminalizálja a független újságírást” – mondta Tim Davie, a BBC főigazgatója. „Nem hagy más lehetőséget számunkra, mint hogy ideiglenesen felfüggesszük a BBC News összes újságírójának és támogató személyzetének munkáját Oroszországban, amíg felmérjük ennek a nemkívánatos fejleménynek a következményeit” – tette hozzá. A BBC News orosz nyelvű szolgáltatása ettől függetlenül továbbra is működik, csak már nem Oroszországból.

„Munkatársaink biztonsága a legfontosabb, és nem vagyunk hajlandóak kitenni őket a büntetőjogi felelősségre vonás kockázatának pusztán azért, mert a munkájukat végzik. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy pontos, független információkat tegyünk elérhetővé a közönség számára világszerte, beleértve az oroszok millióit, akik hírszolgáltatásainkat használják. Újságíróink Ukrajnában és világszerte továbbra is tudósítani fognak az ukrajnai invázióról” – mondta Davie.

A BBC szerint a háború kezdete óta megtriplázódott az orosz nyelvű híroldalukon az egy hétre jutó látogatók száma. A múlt héten több mint 10,7 millióan figyelték a híreket náluk, miközben ebben az időszakban hetente 3 millió olvasójuk szokott lenni. Az angol nyelvű oldalukon szintén többszörösére nőtt az orosz olvasóik száma.

A német Deutsche Welléhez hasonlóan a BBC is elérhetetlenné vált már Oroszországban, válaszul arra, hogy az Európai Unió blokkolta az orosz állami támogatású Russia Today (RT) és a Szputnyik tartalmait. Németország a maga részéről már korábban betiltotta az RT-t, miután a Deutche Wellét más nyugati sajtótermékekkel együtt kitiltották Oroszországból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató