2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Zelenszkij közölte, hogy Kijevben van

Újabb videóüzenetet tett közzé a komikus.

Azt mondta, hogy nem ment sehova  Kijevben van.

Mint ismert, korábban egy ukrán képviselő azt közölte, hogy az ukrán elnök Lengyelországba menekült, erről beszélt az orosz Állami Duma elnöke is.

Zelenszkij rottyon van: most a NATO-t szidja

Zelenszkij gyengének és zavartnak nevezte a NATO-külügyminiszterek brüsszeli találkozóját.

Így kommentálta, hogy a szövetség nem volt hajlandó lezárni az eget Ukrajna felett - jelenti a TASZSZ:

Itt a dráma: Az USA-t nagyon aggasztja, hogy az oroszok lekúrták a Facebookot

Erről a Fehér Ház szóvívője picsogott:

Jen Psaki szerint a Fehér Házat "mélyen aggasztja" a szólásszabadságot fenyegető veszély Oroszországban, miután az ország elzárta a Facebookhoz való hozzáférést.

Belgrád: "Fuck, Fuck, NATO pact!"

A szerbek a NATO-t gyalázzák!

Baxxxa meg a NATO-egyezmény!

Térképen az orosz hadművelet

Antony Blinken szerint totális háborút hozna Európában a repüléstilalmi övezet bevezetése

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint totális háborúhoz vezetne Európában, ha az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei repüléstilalmi övezetet hoznának létre Ukrajnában. Ezzel együtt az USA kormánya jelezte, hogy szövetségeivel együtt továbbra is hajlandó arra, hogy az ukránoknak eszközöket biztosítsanak, az orosz hadművelettel szembeni önvédelemre.

Az egyetlen módja a repüléstilalmi zóna megvalósításának, ha a NATO gépeket küldene Ukrajna légterébe, és lelőné az orosz gépeket, ami totális háborúhoz vezethet Európában. Biden elnök világossá tette, hogy nem fogunk háborúba keveredni Oroszországgal

– mondta Blinken pénteken Brüsszelben, ahol európai vezetőkkel találkozott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arra szólította fel a NATO-t, hogy vezessenek be repülési tilalmat Ukrajna felett, ezt azonban a NATO főtitkára hasonló indokkal elutasította.

Nem vagyunk részesei ennek a konfliktusnak, és felelősséggel tartozunk annak biztosításáért, hogy is ne eszkalálódjon, ne terjedjen túl Ukrajnán

– fogalmazott egy sajtótájékoztatón pénteken Jens Stoltenberg.

Pentagon elemzése: az orosz csapatok még 25 kilométerre vannak Kijevtől

A BBC beszámolója (amit illik fenntartásokkal kezelni) szerint egy magasrandú amerikai védelmi tiszt tájékoztatta a sajtó munkatársait a Pentagon értesüléseiről.

Eszerint:

- az Oroszország által a határra telepített csapatok 92 százaléka van Ukrajnában

- az oroszok több mint 500 rakétát lőttek ki az invázió kezdete óta

- az orosz csapatok Kijevtől északra még 25 kilométeres távolsában vannak

- Putyin hadserege 10 kilométerre közelítette meg Csernyihiv és Harkov városközpontját

- Dél-Ukrajnában heves harcok zajlanak Herszonban, az állítólagosan orosz ellenőrzés alatt álló városban

- Mariupol orosz elfoglalásáról ellentétes információk állnak csak rendelkezésre

(BBC)

Több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra

Már több mint 140 ezer ukrajnai háborús menekült érkezett Magyarországra - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György azt mondta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) becslése szerint ez a szám a 250 ezret is eléri majd.

Ez gyors volt: a Facebook után a Twittert is kidobták az oroszok

Alig egy órával azután, hogy az orosz hírközlési hatóság blokkolta a Facebookot, péntek estétől a másik nagy nemzetközi közösségi médiaplatform, a Twitter is elérhetetlenné vált Oroszországban.

A mintegy 9 millió rendszeres orosz felhasználóval rendelkező platformot a háború elején lassítani kezdték az oroszok, de teljes blokkolása csak most lépett életbe.

Frissítés:

Néhány perccel a poszt élesítése után derült ki, hogy a Google videomegosztója, a YouTube is elérhetetlenné vált Oroszországban.

A tűzzel játszanak a lengyelek

Orosz hírszerzés (SVR): Az amerikai és brit különleges szolgálatok lengyel területet használnak fegyverek és harcosok Ukrajnába szállításához. - Interfax

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató