2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó reagált az ukrán nagykövetre: Nem fogunk fegyvereket küldeni Ukrajnának

„Értjük, hogy erről az ukránok másként gondolkodnak, de a magyar emberek biztonsága érdekében fegyverek és katonák küldésére, szállítására nem fog sor kerülni” – jelentette ki a külügyminiszter.

Péntek este újabb bejelentkezést tartott Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külügyminiszter ismertette a Magyarországra menekült személyek nemzetiségi megoszlását. Kiderült: az elmúlt egy héten 100 ezer ukrán, 22 ezer magyar és további 18 ezer harmadik országbeli állampolgár érkezett hazánkba.

Szijjártó arról is beszélt, miután egyeztetett Kárpátalja kormányzójával, módosult a régióba szállítandó adományok – melyeket Magyarország eddigi legnagyobb humanitárius segítségnyújtása keretében juttatják el Kárpátaljára – összetétele: 800 tonna élelmiszer mellett 200 tonna babaápolási csomagot küldünk a szomszédos országba.

Szijjártó az európai külügyi értekezletről is szót ejtett. Elmondta, ott szóba került az orosz gáztól való függetlenedés szándéka. A miniszter leszögezte: ez – „ha komolyan is vesszük” – egy többéves folyamat. Elmondta: újabb szankciókról nem történt döntés, hazánk egyébként sem támogatja az energiaszektorra kivetendő szankciókat.

A miniszter arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy egyre csökken a forgalom a magyar-ukrán határ három forgalmas átkelőjénél: Barabásnál, Lónyánál, és Beregsuránynál.

Végezetül Szijjártó reagált az ukrán nagykövet ma délutáni szavaira. Szijjártó megint leszögezte: „értjük, hogy erről az ukránok másként gondolkodnak, de a magyar emberek biztonsága érdekében fegyverek és katonák küldésére, szállítására nem fog sor kerülni”. Hozzátette: „mi a magyar érdeket képviseljük”, az pedig a fentebb kifejtett gondolatmenetben írható le.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató