2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Használhatatlanok a Németország által Ukrajnának felajánlott rakéták

A pravda.com.ua híre szerint nemcsak elavultak, de részben használhatatlanok azok a Strela légvédelmi rakéták, amelyeket Németország ajánlott fel Ukrajnának – írja a KárpátHír.

Az ukrán portál a német Spiegelben megjelent cikkre hivatkozva írja, hogy Berlin a napokban 2700 darab, az egykori NDK hadseregétől örökölt szovjet gyártmányú légvédelmi rakétát ajánlott fel Ukrajnának. Csakhogy, állítja az ukrán honlap, a legalább harmincöt éves Strela rakétákat már 2014-ben elavultaknak minősítették és elraktározták – derül ki a KárpátHír portálról. A rakétákat a korukra való tekintet nélkül rendelte meg az ukrán kormány a Pravda szerint. A lap cikke ugyanakkor megjegyzi, a Bundeswehr gondoskodik arról, hogy a fegyverrendszereket teszteljék, mielőtt Ukrajnába szállítanák őket.

Újabb fegyverszállítmányt kaphat Németországtól az orosz támadások ellen harcoló ukrán hadsereg – jelentették még csütörtökön német hírportálok.

Az MTI akkor a német sajtóértesülések alapján azt írta: a szállítmány 2700 darab Strela típusú, vállról indítható szovjet légelhárító rakétából áll. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. A szövetségi gazdasági minisztérium már hozzá is járult a kivitelükhöz.

A Handelsblatt című üzleti lapnak az ügyet ismerő kormányzati források ennek kapcsán azt mondták, hogy a Strela rakéták ugyan régiek, de még használhatók. A lap azt is megtudta, hogy a kormányból érdeklődtek német hadiipari cégeknél, milyen katonai felszereléseket tudnának rövid határidővel szállítani. A tervezett beszerzés a többi között új gyártású fegyverrendszerekre vonatkozik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató