2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij rottyon van, nekiment a NATO-nak: gyengék vagytok, mostantól minden ember halála a ti lelketeken szárad

Nagyon ki van borulva a komikus  dühvel üzent a nyugati kormányok vezetőinek a péntek éjjeli tévébeszédében, miután

a NATO külügyminiszteri tanácsa visszautasította, hogy a katonai szövetség repülési tilalmat garantáljon Ukrajna felett.

Ez azt jelentené, hogy a NATO-nak ki kellene lőnie az orosz repülőket Ukrajna légterében. A nyugatiak ezt nem vállalják, mert ez közvetlen háborút jelentene értékelésük szerint Oroszországgal.

Zelenszkij elkeseredetten kérdezte, hogy lehet az, hogy a NATO a hírszerzése alapján biztos abban, hogy az oroszok minden eddiginél keményebb bombázásra készülnek, mégse tesz a szövetség semmit sem ez ellen. Az ukrán elnök szerint

a NATO gyenge,

hogy nem meri előírni a repülési tilalmat, mert úgy gondolja, egyáltalán nem biztos, hogy az oroszok vállalnák a világháború kockázatát, hanem lehet, hogy visszariadnának.

"Ez a gyengék, bizonytalanok önszuggeszciója, hiába vannak sokkal jobb fegyvereik mint nekünk" - vélekedett a nyugati vezetőkről.

"Mostantól minden halottunkért ti is felelősek vagytok"


- fordult a nyugatiak felé. "A gyengeségetek, a megosztottságotok miatt".

Majd felháborodva panaszolta, hogy a NATO eddig 50 tonna gázolajat adott Ukrajnának, semmi többet. "Hogy ezzel gyújtsuk fel a Budapesti Memorandumot? Ég az már, az oroszok gyújtotta tűzben." (A Budapesti Memorandum egy 1994-es szerződés, amiben Oroszország vállalta, hogy örökre elismeri Ukrajna határait, és cserébe az ukránok lemondtak a szovjet atomfegyverekről.)

Zelenszkij szerint a NATO zöld utat adott a bombázásokhoz, és a szövetség annyira gyenge, hogy talán a saját tagállamait sem tudná megvédeni.

A NATO pénteki értekezletével jóval elégedettebb volt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, aki megnyugvással számolt be arról, hogy a legfontosabb az volt, „ne szülessen olyan felelőtlen döntés vagy felelőtlen nyilatkozat, amely előidézhetne egy közvetlen NATO-Oroszország konfliktust”,

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató