2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Brit vezérkari főnök: mindenképpen el kell kerülni a háborút a NATO és Oroszország között

Az ukrán nép rettenetes helyzetbe került Oroszország miatt, de ezzel együtt is mindent meg kell tenni azért, hogy a NATO és Oroszország között ne legyen háború – mondta vasárnap a brit fegyveres erők vezérkari főnöke, Sir Tony Radakin tengernagy.

„Semmit nem akarunk kevésbé, mint egy háborút Oroszországgal” – fogalmazott a brit vezérkari főnök. Hozzátette: az ukrajnai háború Oroszország szempontjából nem halad jól, Oroszország is szenved, elszigetelt hatalommá vált, kevésbé erős, mint tíz nappal ezelőtt, és számára ez a helyzet nem tartható fenn.

Az orosz haderővel kapcsolatban elmondta, úgy tűnik, hogy Moszkva nem bírja a mostani bonyolult hadműveleteit hozzáértő módon végrehajtani, a hadfelszerelést sem tudja karbantartani. A csaknem ötszáz fős emberveszteség, amelyről Oroszország a háború első hete után beszámolt, nagyobb, mint ahány brit katona az afganisztáni hadműveletek több mint húsz éve alatt meghalt.

„Éppen ezért bíznunk kell abban, hogy amit eddig megtettünk, az helytálló” – mondta Radakin tengernagy, utalva a Moszkva ellen érvénybe léptetett nyugati szankciókra.

Szerinte a Nyugat tartozik az ukrán népnek azzal, hogy folytatja a nekik nyújtott támogatást, de azzal is tartozik, nem csak az ukránoknak, hanem az egész világnak, hogy garantálja a háborús helyzet feszültségeinek enyhítését. A tengernagy ezzel együtt óva intette a brit állampolgárokat, hogy ne menjenek harcolni Ukrajnába az orosz hadsereg ellen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató