2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kijev bekerítése és Odessza ostroma következhet

Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint "heves harcokat" folytat az ukrán hadsereg egyes frontszakaszokon. Tájékoztatásuk szerint pillanatnyilag a donyecki műveleti terület keleti részén dúlnak a leghevesebb harcok.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Kadirov megint üzent az ukrán elnöknek

Ismét megfenyegette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt Ramzan Kadirov csecsen elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik nagy szövetségese. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság első embere szerint Ukrajnának semmi esélye nincs a győzelemre.

„Zelenszkij, ha átmész Lengyelországba, ugyanaz a sor vár rád, mint Szaakasvili volt grúz elnökre, akit végül hazatérésre kényszerítettek és most a vádlottak padján ül. Ha viszont megbízol Oroszországban, akkor hajlandó vagyok neked segíteni és megkérem Vlagyimir Putyint, hogy adjon neked menedéket és megmentsen a szégyentől. Ez csak akkor lehetséges, ha azonnal hallgatsz rám, és kihasználod az utolsó esélyt. Nincs hová menekülnöd” – írta Ramzan Kadirov az ukrán államfőnek.

Kadirov – aki halálosztagokat vezényelt Kijevbe, hogy csecsen harcosok merényletet kövessenek el Zelenszkij ellen – azt is közölte, mit kell szerinte tennie az ukrán politikusnak.

Vedd fel velem a kapcsolatot és garantálom, hogy megtalálod a közös hangot Vlagyimir Putyinnal.

Megszervezek egy találkozót, te pedig átadod a hatalmat a törvényes ukrán államfőnek, Viktor Janukovicsnak. Vedd fel velem a kapcsolatot, amíg nem késő, és beszélhetünk a jövődről” – utasította Kadirov Zelenszkijt.

Zelenszkij tanácsadója: holnap az oroszok megpróbálják elfoglalni Kijevet

Zelenszkij tanácsadója, Denyzenko szerint az oroszok elegendő csapatot gyűjtöttek össze a főváros, Kijev közelében, és a következő napon megpróbálják "elfoglalni a fővárost".

Kormányváltó gigatüntetés

Ennyi embert mozgatott meg ma a világ legócskább ellenzéke...

A Márki-Zay Gyurcsány vezette ellenzék az MTVA-nál vergődtek.

 

"Nem hagyjuk cserben a mieinket"

"Nem hagyjuk cserben a mieinket!"


Vasárnap minden régióban megmozdulást tartottak Oroszország, az orosz hadsereg és az elnök támogatására.

Az emberek zászlókat tűztek az autóikra, "Z" autókat állítottak fel, és tömegesen járták be szülővárosukat. Moszkvában és a moszkvai régióban voltak a leghosszabb konvojok - a jelentések szerint csak a moszkvai körgyűrűn 12 kilométeres volt a résztvevők oszlopa.

Figyelmeztet az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a konfliktusban részt vevő félnek tekinthetők azok az országok, amelyek felajánlják repülőtereiket Ukrajnának az Oroszország elleni támadásokhoz.

Oroszország aktív előkészületeket kezdett a globális internetről való leválasztásra

Legkésőbb március 11-ig minden szervert és domain-t át kell helyezni az "orosz zónába". Emellett részletes adatokat gyűjtenek a helyszínek hálózati infrastruktúrájáról.

Észhez tértek a lengyelek is...

Lengyelország nem küld vadászgépeket Ukrajnába, és nem ad engedélyt repülőtereinek használatára. Ezt a varsói kormány közölte az ukrán Deutsche Welle jelentése szerint.

Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Lengyelország tárgyal erről a kérdésről.

 

Megijedtek a románok: nem akarnak belekeveredni a háborúba

Igor Konasenkov szóvivő elmondta: biztos információjuk van arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”, erről portálunk itt számolt be ma késő délután. 

Igor Konasenkov szóvivő azt mondta, hogy tudomásuk szerint az ukrán légierő több szomszédos ország repterét is használhatja. Biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”. Konasenkov szerint ez úgy is felfogható, hogy az érintett országok beszálltak a katonai konfliktusba.

A légtér Oroszországgal szembeni támadás bázisául való használatát Oroszország a fegyveres konfliktusba való belépésként értelmezheti – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Iohannis: Románia nem keveredik bele a háborúba

Közben a Főtér.ro portálon megjelent cikk szerint Klaus Iohannis kijelentette: Románia semmilyen szín alatt nem keveredik bele az ukrán–orosz konfliktusba, felkészülnek ugyan az önvédelemre, de nem tartanak a támadástól. Az elnök szombat délután a szeretvásári (Suceava megye) menekülttábort látogatta meg Raed Arafattal és Lucian Bode belügyminiszterrel. Elmondta,

Románia egyetlen Ukrajnából érkező személyt sem utasít vissza.

A szomszédos országban történteket humanitárius katasztrófának nevezte. 

Azt is mondta, hogy ez a mi országunk, és itt is maradunk.

Megérkeztek Ukrajnába a svéd páncéltörő gránátvetők

A svéd kormány által néhány napja ígért svéd AT-4 páncéltörő gránátvetők (amelyeket a világ legjobbjaként ismertek el) már megérkeztek az ukrán sereg kötelékeibe.

Összesen 5000 darabot küldtek a svédek.

Letiltotta az orosz felhasználókat a TikTok

A kínai tulajdonú TikTok videómegosztó közleményt adott ki arról, hogy lényegében nem tud mit kezdeni azzal az új orosz törvénnyel, ami rendkívül súlyosan bünteti a háborúval kapcsolatos, hivatalos állami propagandától eltérő információk terjesztését.

A TikTok nem tudja, hogyan tartassa be a platformján ezt a szabályt, ezért a cég úgy döntött, amíg ki nem találják, mi legyen, egyik orosz felhasználójuknak sem engedélyezik az új tartalmak feltöltését.

(Meduza)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató