2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Putyinnak 60-ról 71 százalékra ugrott a bizalmi indexe Oroszországban

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába.

„Most nem a megosztottságnak van itt az ideje. Most a nemzeti egység ideje jött el, hogy felsorakozzunk az elnökünk mögé” – nyilatkozta pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, reagálva azokra az oroszországi tüntetésekre és közéleti szereplőknek a kijelentéseire, akik Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellen szólaltak fel, írja a Magyar Nemzet. Hozzátették: míg a többségében oroszok lakta Krím félsziget 2014-es, Oroszország általi elcsatolását egyértelmű üdvrivalgással fogadták az emberek Oroszországban, addig

a mostani háború sokkal inkább megosztja a lakosságot.

Hozzátették: közvélemény-kutatások híján egyelőre nehéz megállapítani, mennyire, s természetesen a nyugati szankciók hosszú távú hatásait csak később fogják megérezni az oroszok.

Állami és független felmérések is hasonló helyzetet mutatnak

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába – közölte az ABC ausztrál közszolgálati adóval Nyikita Szavin, a moszkvai Nemzeti Kutatási Egyetem professzora, aki szerint azonban ezeknek a felméréseknek nem kell feltétlenül hinni, mivel szerinte manipuláltak lehetnek. A függetlennek tartott Levada intézet felmérése azonban hasonló eredményre jutott: a válaszadók csupán harmada ítélte el az orosz hadműveletet, főleg a városiak körében volt magas az arány.

Szintén az állami közvélemény-kutató állapította meg a napokban, hogy Vlagyimir

Putyin orosz elnök bizalmi indexe 60-ról 71 százalékra növekedett.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Putyinban. Hogy Oroszországban egyelőre valóban nem lehet hatalmas a felháborodás, azt alátámasztja az is, hogy mindössze ezres nagyságrendű háborúellenes tüntetéseket tartottak az orosz nagyvárosokban. Mindez persze összefüggésben állhat azzal is, hogy a nyugati sajtóban megjelent információk szerint Oroszországban korlátozzák a háborúról szóló tájékoztatást, s háború helyett „különleges katonai műveletről” beszél az állami média.

Ha viszont legalább a Levadának hihetünk,

az oroszoknak már a háború előtt sem volt pozitív véleményük az ukránokról.

Az intézet február közepén készített felmérése szerint az emberek 52 százalékának a hozzáállása inkább negatív, s 35 százalékuknak volt pozitív. A háborút közvetlenül megelőző felmérésében pedig arra mutatott rá az állami közvélemény-kutató, hogy a megkérdezettek 73 százaléka támogatta Vlagyimir Putyin azon döntését, hogy elismerte a kelet-ukrajnai szakadár oroszbarát területek függetlenségét.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató