2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Tömegével jelentkeznek amerikai veteránok az oroszok ellen Ukrajnába

Az önkéntesek az ukrán hadsereg nemzetközi légiójához csatlakoznának.

Tömegével jelentkeznek az amerikai fegyveres erők veteránjai, hogy Ukrajnában harcoljanak az oroszok ellen, írja a 444 a New York Times-ra hivatkozva. A New York Times beszámolója szerint Ukrajna washingtoni nagykövetségének egy képviselője azt mondta,

már háromezer amerikai önkéntes jelentkezett, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereg „nemzetközi légiójához”,

aminek a megalakítását pár napja jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, jelentette az Amerika Hangja rádió, írják. „Amikor Irakban voltam, volt egy ukrán társam is. Amerikai állampolgár lett, csatlakozott a hadsereghez. Mesélt az otthonáról, a családjáról, hogy milyen böszkék voltak. Emlékszem, mesélt a kishugáról is” – mondta a Rádiónak Matthew Parker, aki 22 évet szolgált az amerikai hadseregben. „Szeretném hinni, hogy most Ukrajnában talán én is megvédhetem az anyukáját, a kishugát, az otthonát. Így talán kifejezhetem a hálámat, amiért velünk szolgált” – mondta.

Veszélyes üzem lesz az önkéntesség

A Times több Ukrajnába tartó amerikai katonával is beszélt, írják. Egyikük, az egykori katonatiszt, David Ribardo többeket is beszervezett az Önkéntesek Ukrajnáért csoport szervezőjeként, amely a jelentkező veteránokat igyekszik összekötni támogatókkal, akik felszerelést és repjegyet vennének nekik.

A Times szerint az önkéntesek motivációja sokrétű.

Vannak köztük, akik azt a célt és tisztánlátást keresik, amit a háborúban éreztek, és amit a kisvárosi hétköznapokban nem találnak. Mások a kudarcnak ítélt iraki és afganisztáni küldetéseikért akarnak vezekelni azzal, hogy egy totalitárius rezsim demokrácia elleni támadását verik vissza. Az önkéntesek nagyobb veszélyt vállalnak az átlagos ukrán katonáknál, írják. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön közölte, hogy a külföldi harcosokat Oroszország nem katonának, hanem zsoldosnak tekinti, így rájuk nem vonatkoznak majd a nemzetközi egyezményekben garantált, a hadifoglyokra vonatkozó humanitárius szabályok.

„A legjobb esetben is arra számíthatnak, hogy bűnözőként járunk el ellenük” 

– mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató