2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Szijjártó: Kínának fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kínának fontos szerepe lehet a ukrajnai háború eszkalációjának megakadályozásában. Szijjártó Péter erről azután írt a közösségi oldalán, hogy hétfőn telefonon beszélt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel áttekintették az ukrajnai háború regionális biztonságra gyakorolt hatásait.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője. Szijjártó Péter hozzáfűzte: megköszönte kínai hivatali partnerének ez irányú eddigi erőfeszítéseiket és azt, hogy felajánlották egyfajta mediátori szerep betöltését. A külügyminiszter kínai kollégájával közölte azt is, hogy Magyarország szomszédos országként a mielőbbi békében érdekelt, s most legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy Magyarország ne sodródjon bele ebbe a háborúba – írta.

Ezért – folytatta –

Magyarország támogat minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely a béketeremtésre és az ahhoz vezető párbeszéd megindítására, illetve folytatására irányul.

Szijjártó Péter a kínai külügyminiszternek beszámolt arról is, hogy a háború kitörése óta 170 ezren érkeztek Ukrajnából, mi a hazánkba érkező valamennyi menekültet ellátjuk, közben pedig segítséget nyújtunk harmadik országok állampolgárainak a hazatérésben. Jelenleg kétszáz olyan kínai állampolgár tartózkodik Magyarországon, aki Ukrajnából érkezett és ezen a héten utazik haza Kínába – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy kínai hivatali partnere köszönetet mondott az ő ellátásukért is.

 (Pestisrácok)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató