2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Róna Péter elnézte a szerepét: mint egy utolsó alkoholista a kocsmában úgy fröcsögött

15 perces hírnév....

Róna: Nem Oroszország és nem Törökoszág a mi világunk
 
Amikor szinte az egész világot eluralja az erőszak, amikor járvány söpör végig, amikor a háború és a természet rombolása milliókat tesz földönfutóvá, hol, miben találunk enyhületet? – fogalmazott Róna Péter. Abban, hogy lemondunk emberségünkről, hogy utat adjunk a gyűlöletnek? „Biztos, hogy nem” – fogalmazott.

A hatalmat mindenre felhatalmazzuk, hogy döntsön mi legyen, mi pedig mindenben követjük? Ez az illiberális demokrácia szerinte, amely nem tiszteli az ember lelkiismeretének és szabad akaratának szuverenitását, hanem mindent a hatalom szuverenitása alá rendeli.

Mi a jó válasz? Ne csorbítsuk, ne romboljuk azt, amiről a közös megegyezés már régen létrejött – fogalmazott Róna. Óriási társadalmi megegyezés van Szent István óta, hogy mi magyarok a Nyugathoz akarunk tartozni. Nem Oroszország és nem Törökoszág a mi világunk, ahol a saját ellenzék fellépéseit brutális gyilkossággal és börtönnel torolja meg a hatalom, hanem a keresztény és felvilágosult nyugathoz tartozunk. Miért kellene mindezt félredobni egy orosz diktátor barátságáért?

Róna: Mi a Nyugathoz akarunk tartozni
 
Nem a török és orosz modellt akarja a magyar társadalom követni, jelentette ki az államfőjelölt. Anyagi és személyes biztonságunkat szavatolja az Európai Unió és a NATO, tette hozzé, és feltette a kérdést: miért kellene ezt veszélyeztetni? Megismételte, hogy a magyar társadalomban óriási közmegegyezés övezi, hogy a Nyugathoz akarunk tartozni, oda is tartozunk.

Róna Péter szerint azonban nemcsak a török, orosz hatalomgyakorlási modellből vett minták riasztóak, hiszen a magyar választási rendszer igazságtalan, ami nem megengedhető.

 

Élőben közvetítettük a beszédeket.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató