2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lezuhant egy katonai drón Zágrábban, Magyarország légtere felől érkezhetett

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok beszámolói szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak, a képek és videófelvételek szerint a tárgy három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe. Két ejtőernyő maradványait is megtalálták a közelben.

Személyi sérülésekről nem tudni, autók rongálódtak meg a becsapódás közelében – írja az Index.hr.

A hatóságok sokáig nem erősítették meg, pontosan mi zuhant le, de gyorsan terjedni kezdett a hír, hogy orosz katonai repülőgép vagy drón tévedhetett a horvát légtérbe.

A horvát kormány péntek délelőtt tizenegykor erősítette meg, hogy katonai felderítő drón maradványait találták meg, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. A Jutarnij.hrértesülései szerint Orbán Viktor magyarázata szerint a drón Románia irányából érkezett Magyarországra. A horvát kormány vizsgálatot indított az ügyben.

Magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant robotrepülő ügyét

A magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyét. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt–közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

A tárcavezető kora délután azt írta: nemrég beszélt telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel az ügyben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.

A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt

– közölte.

Szakértők szerint – a roncsok alapján – egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén – jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva. Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató