2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Macron megfenyegette Putyint: ha ostrom alá veszi Kijevet, akkor újabb szankciók jönnek, de masszívak

"Ha a dolgok folytatódnak katonai téren, ha Putyin folytatja a bombázásokat, ostrom alá veszi Kijevet, ha folytatja a háborús jeleneteket, újabb szankciókat fogadunk el, beleértve a masszív szankciókat is"

- mondta Emmanuel Macron az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóját lezáró sajtótájékoztatón Versailles-ban.

A francia elnök kijelentette:

"Készek vagyunk a büntetőintézkedésekre, azokon túl is, amelyeket eddig foganatosítottunk. Semmi sem tilos és semmi nem tabu."

Megerősítette, hogy az EU a végsőkig támogatja Ukrajnát.

"Folytatjuk a nyomásgyakorlást Oroszországra, folytatjuk a párbeszédet német kancellárral karöltve", mondta Macron. Újságírók előtt jelezte azt is, hogy majd hamarosan beszélnek ismét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon, a tűzszünet elérése érdekében.

"Ahogy a francia elnök mondta, eltökéltek vagyunk a szörnyű agressziónak megfelelően válaszolni, és határozottak leszünk a válaszunkban" - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a tagállami vezetőktől mandátumot kapott az orosz gazdaságot sújtó újabb szankciós csomag kidolgozására, ami a negyedik ilyen csomag lesz. Von de Leyen arról is beszélt, hogy megkezdik a tervezését annak a javaslatnak, ami alapján 2027-ig leválhat az orosz fosszilis energiákról az EU. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató