2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ukrajna megkapta az IMF 1,4 milliárd dolláros támogatását

Már ukrán számlán van az az 1,4 milliárd dollár, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán gyorsított eljárásban hagyott jóvá - közölte csütörtökön az ukrán központi bank elnöke.

Kirill Sevcsenko azt mondta, hogy a pénzt részben a költségvetés legfontosabb kiadásainak a finanszírozására fordítják, illetve segít fenntartani a fizetési egyensúlyt. Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója kedden jelentette be, hogy aznap elküldték jóváhagyásra az igazgatótanácsnak az 1,4 milliárd dollár kölcsön folyósításáról szóló javaslatot. Georgieva akkor úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi támogatás célja, segíteni Ukrajnának megbirkóznia "a háború okozta sokkal."   
 
Georgieva megjegyezte, hogy szerinte az Ukrajna körüli helyzetnek és az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak "mellékhatásai" és "hosszú távú következményei lesznek" - idézi az MTI. Ez elsősorban az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokat, valamint a nyersanyagárakat érinti.   

Georgieva azt is elmondta, hogy még nincs pontos becslésük arról, hogy mennyivel zsugorodhat az orosz gazdaság, de nagyon valószínűnek tűnik a recesszió.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató