2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Macskabagoly költözött a Batthyány téri HÉV-megállóba

Vélhetően a HÉV Szépvölgyi úti megállója felől keveredhetett a felszín alatti részekre.


 
Egy macskabagoly tévedt a Batthyány téri HÉV-végállomásra, a védett madár jelenleg is az egyik peron fölötti kábelen ül. Minderről Aliczki Manó biológus, természetfotós, a Magyarországi Kuvikoltalmi Egyesület önkéntese tájékoztatott.

Az egyik HÉV-nél dolgozó munkatárs szerint már legalább két napja megérkezett a bagoly, aki a zárt állomásra, vélhetően a Margit híd HÉV megálló felől repülhetett be. Aki ismeri a vonalat, elképzelheti, hogy a végállomás (Batthyány tér) és a Margit híd megálló még a föld felszíne alatt található, de nem sokkal ezután a HÉV feljön a felszínre és a Szépvölgyi úttól már a szabadban közlekedik.

Az állomás dolgozói értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, akik tudnak az esetről, egyelőre várják, hogy kirepül-e a madár magától. A bagoly éjszakai vadász, fő eledele az egér, a cickány és a kisebb madarak, de olykor nyulakat is megtámad. A városban főleg madarakkal táplálkozik. Elterjedt róla, hogy kiváló az éjjeli látása, de valójában a füle jó, az aszimmetrikusan elhelyezkedő fülei segítik leginkább a vadászatban. Neve onnan ered, hogy amikor éjszaka vadászik, nyávogásra emlékeztető hangot ad ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató