2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Le Monde: Kevesebben voltak az ellenzék rendezvényén, csoda kellene a győzelemhez

A francia lap szerint Budapesten két Magyarország állt egymással szemben március 15-én.

Budapesten két Magyarország állt egymással szemben Ukrajna miatt a március 15-i nemzeti ünnepen – írta a balliberális Le Monde a magyar nemzeti ünnep eseményeiről szóló riportjában, amit a mandiner szemlézett.

A Fidesz rendezvényéről a francia lap megszólaltatott több nyugdíjast, akik hangot adtak azon félelmüknek, hogy a baloldal átveszi a hatalmat, és tönkreteszi az országot. Egy idős bácsi az ukrán-orosz konfliktus kapcsán kiemelte, hogy Ukrajnában fasiszta kormány van, nem akarja, hogy támogassák az orosz offenzívát, de megértik. A hivatalosan a március 15-i nemzeti ünnepre szervezték, valójában azonban egy erődemonstráció volt, Orbán Viktort támogatva, nem sok köze volt az ukrajnai háborúhoz. „Nem a háborúra, kifele Sorossal” hirdette egy transzparens, amely a miniszterelnök „rögeszméjének” adott hangot Soros György milliárdossal kapcsolatban – írják.

A Le Monde szerint „a fővárosba buszokkal szállított hívei tömegei előtt Orbán Viktornak igazolnia kellett Vlagyimir Putyinhoz való közelségét, ami miatt az ellenzék a háború kezdete óta árulással vádolja”. „Közép-Európa csak egy sakktábla a világ nagyhatalmai számára, és számukra Magyarország is csak egy bábu”. „A magunk érdekeit nekünk kell képviselnünk – higgadtan és bátran. A mi érdekünk az, hogy ne legyünk gyalogáldozat valaki más háborújában” – fogalmazott a miniszterelnök a parlament előtt összegyűlt tömeg előtt, anélkül, hogy egy szót is ejtett volna az Ukrajna vagy az ukránok melletti szolidaritásról. A konfliktus kezdete óta Magyarország kényes kétértelműséget képvisel: támogatja ugyan a Moszkva elleni szankciókat, de nem kritizálja közvetlenül Vlagyimir Putyint és V4-es szövetségeseitől eltérően nem ellenzi a fegyverek küldését. Az oroszkérdés miatt a szakítás jelei mutatkoznak Lengyelországgal, a varsói nacionalisták idén nem látogattak el Budapestre március 15-én.

A rendezvényen részt vett, magyar-lengyel kettős állampolgár ugyanakkor elmondta:

„Könnyű tinédzserként az ukránok oldalán állni, de úgy látom, Orbán Viktor stratégiai nyugalma mentheti meg a világot a pusztulástól. A lengyelek meggondolatlanok”

Ezzel egy időben a Duna túloldalán Márki-Zay Péter szimpatizánsai gond nélkül lengették az európai és az ukrán zászlókat, és egy perces néma csenddel emlékeznek a háború áldozataira. Az eseményre meghívták Donald Tusk korábbi lengyel miniszterelnököt, aki úgy beszélt Orbán Viktorról és kormányáról, mint Európa leginkább Putyin-párti kormányáról, és kiemelte, hogy Európa izgatottan várja a magyar választásokat. Márki-Zay felszólította a választókat, hogy szavazzanak „a történelem jó oldalára", „inkább Európára, mint Keletre". A miniszterelnök-jelölt azt ígérte, hogy ha győz, megbékíti Magyarországot az Európai Unióval, valamint a NATO-hoz igazodik az ukrán konfliktusban. „A hatalom propagandája és médiája miatt azonban óvatos volt, és nem beszélt fegyverek szállításáról” – írják.

A törésvonalak létrehozásában zseniális Orbán ugyanis folyamatosan azzal vádolja, hogy csapatokat akar Ukrajnába küldeni. „A baloldal elvesztette a józan eszét, és holdkórosan beletámolyogna egy kegyetlen, elhúzódó és véres háborúba” – fogalmazott a miniszterelnök, kiemelve, hogy a kárpátaljai magyarság is célponttá válhat. „Békepárti jobboldal vagy háborús baloldal?” – tette fel a kérdést. Ellenfele azonban egy mélyen katolikus és konzervatív vidéki polgármester, még akkor is, ha egy példátlan, a szélsőjobbtól a baloldalig terjedő koalíció élén áll. Ez a „semlegesség” lehetővé teheti-e a kormányfő számára, hogy elfelejtse Oroszországgal kapcsolatos kétértelműségeit, és megmentse pozícióját egy tizenkét év után először egységes ellenzékkel szemben? – tette fel a kérdést a cikk.

A konfliktus kezdete óta minden közvélemény-kutatás a Fidesz előnyét mutatja, és könnyű győzelmet ígér Orbán Viktornak. Kedden nagyon fontos volt az ellenzék mozgósítása, mégis kevesebben voltak, mint a jobboldal rendezvényén. A színpadon Márki-Zay is elismerte, hogy a győzelemhez csoda kellene. 

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató