2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megbüntette Gődényt az adatvédelmi hatóság, hárommilliót kell befizetnie

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint több adatvédelmi szabályt is megszegtek az aláírásgyűjtés során.

„Egyetértek azzal, hogy védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt senkit ne lehessen büntetni vagy korlátozni” – kezdte meg a felhívással aláírásgyűjtő kampányát 2020 őszén Gődény György és a Közös Nevező 2018 párt. Az azóta már törölt internetes felületen és személyesen is alá lehetett írni, a támogatóknak a nevük mellett a lakcímüket, az email címüket és opcionálisan a telefonszámukat kellett megadniuk.

Gődény megerősítette, hogy tömegbázist próbálnak összeszedni, az aláírások számából akarták felmérni a támogatottságot is. Népszavazási kezdeményezés végül nem lett, de több ezren aláírták a petíciót. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint több adatvédelmi szabályt is megszegtek az aláírásgyűjtés során, Gődényt és az Együttműködő közösségek az élhető világért egyesületet (a Közös Nevező 2018 utódja) megbüntették.

A NAIH határozata szerint jogalap nélkül gyűjtöttek személyes adatot, nem határozták meg egyértelműen az adatkezelés célját, nem nyújtottak egyértelmű, megfelelő és valós tájékoztatást, megsértették az átláthatóság elvét is. Továbbá tisztázatlan volt adatkezelői minőségük is, ezzel a tisztességes eljárás elvét sértették, valamint az adatkezelés jogszerűségét és átláthatóságát sem igazolták az adatvédelmi hatóság felé.

A NAIH arra utasította Gődény Györgyöt és pártját, hogy határozat március 2-i aláírásától számított harminc napon belül dokumentált módon töröljék valamennyi személyes adatot, amit gyűjtöttek.

Ezen felül 3-3 millió forintos bírságot is kiszabtak, amit harminc napon belül, azaz április 1-jéig kell befizetniük.

A határozat ellen nem lehet fellebbezni, de harminc napon belül közigazgatási perben meg lehet támadni.

Gődény annyit válaszolt, hogy nem látta még a levelet, most le van foglalva az április 3-i választásokkal.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató