2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A világ legjobbjának választották a Magyar Zene Házát Cannes-ban

Fenntarthatóság, esztétika és látogatói élmény szempontjából is a világ legjobbjának választották a Liget-projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Házát a cannes-i MIPIM kiállításon. A Városliget ikonikus intézménye a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanfejlesztési rendezvényén több száz kiemelkedő fejlesztést maga mögé utasítva egyhangú szavazással a zsűri fődíját szerezte meg, és ezáltal Magyarország egyik legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

A MIPIM (Marché International des Professionnels d’Immobilier) Awards fődíjával a Magyar Zene Háza a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, a világ figyelme pedig ismét a Liget Budapest projektre irányult – hangsúlyozta a mérföldkőnek számító elismerés hírére reagálva a Magyar Nemzetnek a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek tájékoztatása szerint a MIPIM Awards három évtizedes történetében magyar fejlesztés most először nyerte el a zsűri fődíját. Emellett az intézmény elismerésének jelentőségét mutatja az is, hogy a nemzetközi szakértőkből álló zsűri nem minden évben, hanem csak abban az esetben osztja ki a fődíjat, ha egy épület az általa meghatározott speciális és szigorú szempontoknak kiemelkedően, az egész mezőnyt egyértelműen maga mögé utasítva megfelel. Elmondása szerint az intézmény idén januári megnyitását követően immár látható, hogy az új zenei intézmény Budapest egyik új, emblematikus épületévé vált, hiszen a ház rendkívüli népszerűségnek örvend, kiállítása és zenei programjai folyamatosan telt házasak, de sokan csak azért látogatnak el, hogy megcsodálják ezt a különleges épületet. A mostani rangos elismerés pedig szintén visszaigazolja, hogy a projekt teljes megvalósításával a Városliget a családi programok és a kulturális élet világszerte unikálisnak számító központjává válik.

 Gyorgyevics Benedekez hasonlóan a Liget-projekt miniszteri biztosa is kiemelte: a már elkészült fejlesztések nemzetközi sikerei, így a Magyar Zene Háza most elért világelsősége is azt bizonyítja, hogy a Liget Budapest projekt teljes körű befejezését követően hazánké lesz az egyik legvonzóbb és legkomplexebb kulturális negyed Európában. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a még el nem kezdett fejlesztéseknek, ezen belül is elsősorban az Új Nemzeti Galériának a megvalósítása – jelentette ki Baán László. A rangos elismerés kapcsán a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott:

A MIPIM mostani díja is megerősíti, jó úton járunk, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében kapjon meghatározó szerepet a zene. A cél az, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, mely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsük, ápolni segítsük, s a lehető legszélesebb körnek megmutassuk, micsoda pluszt kap az életben az, aki a zene nyelvén is ért.

Köztudott, a világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott intézmény már számos rangos elismerésben részesült. A Magyar Zene Házát már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megméretésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. Egy évvel később a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat, az amerikai Music Cities Awards kiírásában a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetést zsebelhette be, tavaly pedig a CNN és a World Architecture Community (WAC) 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A sikerszéria azonban itt még nem ért véget, hiszen január elején az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out a világ huszonkét legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzereje közé választotta a Magyar Zene Házát. A Városliget ékessége többek között olyan kulturális világszenzációkat maga mögé utasítva, mint a New York-i Museum of Broadway, az előkelő második helyet szerezte meg a Time Out magazin listáján.


Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató