2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az USA ismét felszólította Kínát, hogy ítélje el Oroszországot

A Biden-Hszi tárgyalások előtt a Fehér Ház és a Külügyminisztérium azt követeli, hogy Peking "ítélje el" Moszkvát.

Joe Biden amerikai elnök a közelgő telefonbeszélgetésük során meg kívánja osztani Hszi Csin-ping kínai elnökkel “mélységes aggodalmát” és ennek lehetséges következményeit amiatt, hogy Kína nem ítéli el Oroszországot- közölte csütörtökön a Fehér Ház.

A péntekre tervezett hívás “lehetőséget ad Biden elnöknek, hogy felmérje, hol áll Hszi elnök” – mondta újságíróknak Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője, rámutatva, hogy Pekingben “hiányzik az egyértelmű retorika és Oroszország elítélése”.

“Az a tény, hogy Kína nem ítélte el, amit Oroszország tesz, önmagában is sokat mond”, nemcsak Oroszországban és Ukrajnában, hanem az egész világon

– tette hozzá Psaki.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy “Kínának különösen nagy felelőssége van abban, hogy használja befolyását [Vlagyimir] Putyin [orosz] elnökkel szemben, és megvédje azokat a nemzetközi szabályokat és elveket, amelyeket vallja, hogy támogat” – mondta csütörtökön Antony Blinken külügyminiszter. Ehelyett Kína “megtagadja, hogy elítélje ezt az agressziót, miközben semleges döntőbírónak igyekszik feltüntetni magát” – tette hozzá.

Washington azzal vádolta Moszkvát, hogy indokolatlanul támadta meg Ukrajnát. Oroszország viszont azt mondta, hogy csapatokat kellett küldenie, hogy demilitarizálja és “nácimentesítse” a kijevi kormányt, amely NATO-tagságra és atomfegyverek beszerzésére törekedett, miközben elutasította a békét [minszki megállapodásokat] a Donbasszban.

Blinken azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy Kína “fontolgatja, hogy közvetlenül segíti Oroszországot katonai felszerelésekkel, amelyeket Ukrajnában használna”, idézve a múlt hétvégén megjelent – névtelen amerikai tisztviselőkre hivatkozó – nyugati hírügynökségi jelentéseket, amelyek ezt állították. Peking ezt az USA-tól származó “dezinformációként” utasította vissza.

Biden világossá fogja tenni Hszi számára, hogy “Kína viselni fogja a következményét minden olyan lépésnek, amellyel támogatja Oroszország agresszióját” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy az USA “nem habozik költségeket áldozni erre”.

Az amerikai állításokkal kapcsolatban a hét elején Wang Yi kínai külügyminiszter azt mondta, hogy Peking nem résztvevője az ukrajnai konfliktusnak, és hogy

“egyes erők továbbra is mindenféle hamis információk kreálásával rágalmazzák Kína objektív és tisztességes álláspontját az ukrán kérdésben”.


Kína “mindig ellenzi a szankciók alkalmazását a problémák megoldására, nem is beszélve az egyoldalú szankciókról, amelyeknek nincs alapja a nemzetközi jogban” – tette hozzá Vang, megjegyezve, hogy Pekingnek joga van megvédeni törvényes érdekeit.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató