2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Európai politikusok béke-Nobel-díjra terjesztenék fel Zelenszkijt és az ukrán népet

Nyílt levelet tett közzé több európai politikus, amiben azt kérik a Nobel-bizottságtól, hogy a különleges helyzetre való tekintettel hosszabbítsák meg a jelölés határidejét, és terjesszék fel béke-Nobel-díjra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és a szabadságáért harcoló ukrán népet. A következőket írják többek között:

„Családok milliói élnek most félelemben, otthonaikat és megélhetésüket bombázások és egy betolakodó hadsereg fenyegeti. Tanúi vagyunk az ukrán nép bátorságának, amely ellenáll a háborúnak, amelyet az Orosz Föderáció visel ellenük.

(...) 

Világszerte demokratikus polgártársaink mindannyian ugyanazt a kérdést teszik fel: mit tehetünk Ukrajna népének támogatására?

Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje megmutatni az ukrán népnek, hogy a világ az ő oldalukon áll. Ezért alázatosan arra kérjük Önöket, a bizottságot, hogy fontolják meg a Nobel-békedíj jelölési eljárásának meghosszabbítását és újbóli megnyitását 2022. március 31-ig. Tegyék lehetővé Zelenszkij elnök és Ukrajna népe számára a Nobel-békedíj jelölését.


Bár tisztában vagyunk azzal, hogy ez az eljárás megszakítását jelenti, úgy véljük, hogy a jelenlegi példátlan helyzet miatt ez a megszakítás indokolt. 

Demokratikus kötelességünk, hogy szembeszálljunk az önkényuralommal, és támogassuk a demokráciáért és az önrendelkezéshez való jogáért küzdő népet.

A civilizáció burka papírvékony, mi vagyunk az őrei, és soha nem nyugodhatunk meg.”

A nyílt levelet összesen 36 egykori illetve ma is aktív európai politikus írta alá, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból, Svédországból, Észtországból, Bulgáriából, Romániából és Szlovákiából. A kezdeményezők március 30-ig még fogadják az aláírásokat.

Az első aláírók között szerepel többek között Urmas Paet volt észt külügyminiszter, EP-képviselő, Andrus Ansip volt észt miniszterelnök, Ank Bijleveld és Joris Voorhoeve volt holland védelmi miniszterek, Bernard Bot, Bert Koenders és Maxime Verhagen volt holland külügyminiszterek, André Rouvoet volt holland miniszterelnök-helyettes, Neelie Kroes volt európai biztos és Guy Verhofstad volt belga miniszterelnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató