2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Mégsem volt álhír Biden fiának a laptopos-botránya

A New York Times elismerte, hogy igaz volt Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fiának laptopjáról szóló történet, ami akár az előző amerikai elnökválasztás kimenetelét is megfordíthatta volna. A Twitter és Facebook azonban akkor tett róla, hogy ne legyen botrány a dezinformációnak minősített hírből.

Az ügy lényege az volt, hogy Hunter egy laptop szervízben hagyta gépét, a rajta tárolt adatok pedig bizonyították, hogy a Biden-család ukrán földön igen komoly gazdasági kapcsolatokat épített ki.

A New York Post hozta le először a történetet, nem sokkal utána azonban a Twitter és a Facebook letiltotta a profiljukat, a CIA pedig orosz dezinformációnak bélyegezte a leközölt értesüléseket. 

Most viszont a New York Times – több mint egy évvel a választás után – úgy döntött, hogy Hunter Biden üzleti ügyeit övező problémákról lehoz egy cikket, melyben leírják, hogy a Hunter laptopjáról szóló hírek mégiscsak igazak voltak.

„A nyomozás részleteivel tisztában lévő személyek szerint az ügyészek megvizsgálták Biden és (Devon) Archer, illetve más (érintettek – a szerk.) közti külföldi üzleti tevékenységekhez, így a Burisma nevű ukrán vállalathoz kapcsolódó e-maileket” – írja a Times. „Ezek az e-mailek egy gyorsítótár fájljai közül kerültek a The New York Times birtokába, amik a jelek szerint ugyanarról a laptopról származnak, melyet Biden egy delaware-i szervízben hagyott."

„A gyorsítótárban talált e-maileket, valamint más tartalmakat olyan személyek hitelesítették, akik jól ismerték azokat, illetve magát a nyomozást is.”

Hitelesítették tehát a korábban hiteltelennek bélyegzett információkat.

Még 2020 októberében a Times igencsak szkeptikus volt annak kapcsán, hogy valóban sor kerülhetett-e Joe Biden és a Burisma egyik tisztviselője közti találkozóra.

Arról az ukrán gázszolgáltató cégről van itt szó, amelynek Hunter Biden az igazgatósági tagja volt.

„A Biden kampányának szóvivője azt mondta, hogy Biden hivatalos napirendjében nem szerepelt a két férfi közti találkozó” – tette hozzá a Times. A lap szerdán közzétett legfrissebb jelentésében azonban úgy fogalmazott, hogy a találkozó valószínűleg tényleg megtörtént.

A 2020-as elnökválasztási kampányban a Times még egészen szkeptikus volt a laptopot és az azon talált adatokat illetően, kiemelve, hogy ezek az információk csupán „állítólagosak”.

Hunter üzlettársa, Tony Bobulinski a The Post beszámolói után egyébként rögtön megerősítette, hogy a nevével jelzett e-mailek igenis valódiak. Bidenék pedig nem tagadták, hogy mindez igaz.


Mostanra tehát, bő egy évvel az amerikai választás után már ki szabad mondani, hogy a Hunter Bidenhez köthető botrány nem orosz dezinformáció, hanem tényszerű értesülés volt.

Forrás: Hetek/NYPost

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató