2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin ma kiállt beszédet tartani az ünneplő százezres tömeg elé

Az orosz elnök a Krím elfoglalásának nyolcadik évfordulója alkalmából tartott moszkvai ünnepségen mondott beszédet.

Régóta nem látta ilyen egységesnek az orosz népet - ezt mondta ma Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke a moszkvai Luzsnyiki Stadionban tartott ünnepségen.

Az orosz államfő szerint az ukrajnai különleges művelet célja az Ukrajnában élők megmentése a népirtástól - az orosz értelmezés szerint ugyanis továbbra sem háború zajlik Ukrajna területén, és az orosz nyilvánosság elől továbbra is elfedik a harci események valós pusztítását.

Putyin többek között azt mondta az ünneplő tömegnek, rég látta ennyire egységesnek nemzetét, az orosz katonák fronton tanúsított hősiességét emelte ki, mondván: nem egyszer testükkel védik egymást a golyóktól - áll az Komszomolszkaja Pravda tudósításában.

Az államfő továbbra is kitart amellett, hogy az ukrajnai műveletek célja az ország "nácitlanítása": szerinte az ukrán erők a Donbaszban élők ellen etnikai indíttatású hadműveleteket indítottak az elmúlt években, nem is egyet.

A Putyin feletti felirat magyarul: "A nácizmus nélküli világért, Oroszországért" - a nyitó Z betű az ukrajnai háborúban résztvevő egységek jelzése, ilyen latin Z nincs a cirill betűs abc-ben.

Putyin végül megköszönte a Krím népének döntését - mint ismert, 2014. március 18-án tartott, erősen vitatott tisztaságú népszavazáson csatlakozott az oroszok által annektált Krím Oroszországhoz, a döntést a nemzetközi közösség azóta sem ismerte el -, hozzátéve: a Krím és Oroszország népének ugyanaz a sors jutott.

A The Daily Mail tudósítása szerint az ünnepségen - melyen az orosz Belügyminisztérium adatai szerint kétszázezren vettek részt - az ünnepség egy pontján, Putyin beszéde alatt felharsant egy dal, mégpedig Oleg Gazmanov "A Szovjetunióban készült" dala, melynek nyitósora az alábbi:

Ukrajna és a Krím, Belarusszia és Moldova, mind az én országom

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató