2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jerusalem Post: Zelenszkij rossz hangot üt meg, hogy maga mellé állítsa a Kneszetet

Az ukrajnai helyzet holokauszthoz való hasonlítása nem váltotta be azt a hatást, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánvalóan remélt - írja elemzésében az izraeli lap.

Zelenszkij a nácikollaboráns Bandera-féle szervezet (UPA) jelképével ellátott pólójában jelentkezett be a Zoom-on.

UPA = Ukrán Felkelő Hadsereg (Banderista, ukrán nacionalisták szervezete) 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök virtuális körútja a nyugati parlamentekben többnyire zökkenőmentesen zajlott. Winston Churchillre hivatkozott a Westminsterben és Martin Luther King Jr. volt a témája a Capitol Hillen. A brüsszeli ukrán-angol tolmács könnyekben tört ki, amikor segítségkérését tolmácsolta.

Zelenszkij folytatta azt a gyakorlatát, hogy beszédeit a hallgatósághoz igazítja. A Knesszetben tartott beszédét a Zoomon/videóhíváson keresztül a következő szintre emelte, mivel az országa helyzete és a II. világháború között tett összehasonlításokat, illetve beszéde oroszlánrészét a holokausztnak szentelte.

Ez az összehasonlítás nem érte el azt a hatást, amit Zelenszkij nyilvánvalóan remélt.

Ahelyett, hogy cselekvésre és szolidaritásra sarkallta volna Izrael vezetőit és törvényhozóit, mivel a súlyos holokauszt-összehasonlítások - kijelentette: Moszkva "végső megoldást tervez az ukrán kérdésre", egészen odáig merészkedett, hogy azt mondta, Izraelnek úgy kell megmentenie az ukránokat, ahogyan az "ukrán hősök" a zsidókat mentették - nagyobb figyelmet keltettek a hallgatóság körében - amely inkább a saját alkalmatlanságát mutatta be - mint a segítségre való felhívás.

"Nagyra értékelem Ukrajna elnökét, és szívvel és tettekkel támogatom az ukrán népet, de lehetetlen újraírni a holokauszt szörnyű történelmét"

- tweetelte Yoaz Hendel kommunikációs miniszter.

"Népirtást követtek el ukrán földön is. A háború szörnyű, de a holokauszt és a végső megoldás borzalmaival való összehasonlítás felháborító".


A tweetről kérdezve Hendel azt mondta, hogy nem ítéli el Zelenszkij viselkedését a válság idején, és elfogadja, hogy Zelenszkij bírálta Izraelt és fegyverek küldésére szólította fel Jeruzsálemet, de úgy érezte, hogy helyre kell tennie a történelmi tényeket.

Yuval Steinitz volt kabinetminiszter, aki jelenleg a Likud MK tagja, odáig ment, hogy azt mondta:

"Ha Zelenszkij beszéde... normális [nem háborús] időkben hangzott volna el, azt mondtuk volna, hogy a holokauszttagadással határos...".

Minden összehasonlítás egy rendes háború között, bármilyen nehéz is, és a zsidók millióinak gázkamrákban történő kiirtása között az "utolsó megoldás" keretében, a történelem teljes elferdítése. Ugyanez igaz arra az állításra is, hogy az ukránok segítettek a zsidóknak a holokausztban... A történelmi igazság az, hogy az ukrán nép nem lehet büszke a zsidók holokausztjában tanúsított magatartására".

"Mindez nem változtat azon a tényen, hogy a holokauszt felháborító használata ellenére folytatnunk kell a humanitárius segítségnyújtást a háborútól szenvedő ukrán állampolgároknak, és imádkoznunk kell a háború mielőbbi befejezéséért" - tette hozzá.

Simcha Rothman vallásos cionista vitába szállt Zelenszkijnek a zsidókat mentő ukránokra való hivatkozásával, és tweetelt:

"Nem értek ukránul, de ha a fordítás, amit hallottam, pontos, Zelenszkij arra kért minket, hogy úgy bánjunk az ukránokkal, ahogy ők bántak velünk 80 évvel ezelőtt. Sajnálom, de azt hiszem, ezt a kérést el kell utasítanunk. Végül is mi egy erkölcsös nemzet vagyunk".

Az izraeliek jól ismerik a holokauszt történetét. Az ukrán segédrendőrség összegyűjtötte a zsidókat, hogy lemészárolják őket Babiny Jarban, Lvivben/Lembergben és Zsitomírban. Körülbelül 80 000 ukrán jelentkezett önkéntesnek az SS-hez, ehhez képest 2600 ukránról dokumentálták, hogy zsidókat mentett. Ezt megelőzően pedig a zsidó történelem legszörnyűbb pogromjait követték el a mai Ukrajna területén - írja a Jerusalem Post.

De Zelenszkij volt az, aki felhozta a holokausztot, és rossz hangot ütött meg a Knesszetben, inkább zavarta a hallgatóságát, mint szolidaritásra ösztönözte.

Ez a hangsúlyozás elterelte a figyelmet Zelenszkij Izrael nagyobb segítségére irányuló felhívásáról, amelyre a politikai mezőnyben kevesen reagáltak nyilvánosan.

Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter továbbra is felszólította Izraelt, hogy tegyen többet az ukrán menekültek megsegítésére.

"Természetes, hogy [Zelenszkij] a katonai ellátásra összpontosított, és kevésbé a menekültkérdésre" - mondta. "Meg kell hallgatnunk a szavait, a kétségbeesett felhívását. Izrael sokat tett és tesz Ukrajnáért a humanitárius segítségnyújtás és a menekültek befogadása terén" - mondta.

De amikor ténylegesen fegyverek vagy védelmi rendszerek, például a Vaskupola küldéséről van szó - amit Zelenszkij annak ellenére kért, hogy Izrael technikai okokból nem tudna küldeni, és amúgy sem valószínű, hogy sokat segítene Ukrajnának -, a kabinetben egyetértés van abban, hogy Izraelnek nem kellene ilyen módon részt vennie, mondta egy kabinetminiszter.

Ennek legfőbb oka, amelyet ezen oldalakon hosszasan tárgyaltak, Oroszország jelentős jelenléte Izrael északi határa fölött, Szíriában.

Ukrán tisztviselők többször is olyan követeléseket fogalmaztak meg Izraellel szemben, amelyek nem teljesíthetők, például olyan orosz csatornák betiltását, amelyeket Izraelben nem is sugároznak, vagy olyan szankciókat helyeztek kilátásba orosz tisztviselőkkel szemben, amelyeket az izraeli törvények nem tesznek lehetővé - mondta egy kabinetminiszter, hozzátéve, hogy Zelenszkij elszalasztotta a lehetőséget, hogy reálisabb kérésekkel álljon elő.

Zelenszkij kritikája Naftali Bennett miniszterelnök közvetítésével szemben állt azzal, hogy a közelmúltban elismerően nyilatkozott az erőfeszítésekről, és az a kijelentése, hogy Bennett "a jó és a rossz között" középutat választ, elriaszthatja Bennettet attól, hogy folytassa részvételét.



Ugyanakkor mintegy 1000 izraeli gyűlt össze a beszéd megtekintésére ukrán zászlókkal és Putyin-ellenes táblákkal a tel-avivi Habima téren, kifejezve támogatásukat Zelenszkij és az ukrán ügy iránt.

Zelenszkij valószínűleg továbbra is élvezni fogja az izraeliek támogatását, a tegnapi beszéde ellenére. De ugyanez a melléfogás valószínűleg lehetővé teszi a kormány számára, hogy folytassa az Ukrajnával kapcsolatos politikáját anélkül, hogy a közvélemény nagy nyomást gyakorolna annak megváltoztatására.


 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató