2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lengyelországban az orosz magántulajdon elkobzására irányuló törvény készül

Az ország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki olyan törvényt javasolt, amely lehetővé tenné az ingatlanok és részvények elkobzását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az orosz tulajdonban lévő ingatlanok elkobzását javasolta a Moszkva Ukrajna elleni hadműveletére válaszul hozott széles körű szankciók részeként.

“Fel akarjuk vetni azt a kérdést, hogy Lengyelország hogyan fagyaszthatná be és kobozhatnánk el az országunkban lévő orosz vagyont”

– mondta Morawiecki a vasárnapi Wprost magazinnak.

“Egyrészt alkotmányos korlátaink vannak a tulajdonjoggal kapcsolatos intézkedésekre. Ugyanakkor viszont egyre több lengyel nem érti, hogy ha az olaszok elkobozzák az orosz oligarchák jachtjait, akkor mi miért nem tehetjük ugyanezt hazánkban” – mondta.

Morawiecki hozzátette, hogy

“vannak olyan ingatlanok, és pénzügyi eszközök és cégek részvényei, amelyeket le kellene foglalnunk”.

A miniszterelnök elmondta, hogy azon kíván dolgozni, hogy az új törvényt a Szejm, az ország parlamentjének alsóháza elfogadja.

Morawiecki, aki a múlt héten találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Oroszország teljes gazdasági blokádját követeli, és azt, hogy Európa teljesen mondjon le az energiaszállításokról Moszkvától.

“Arra kérem a német, a francia és a Benelux-államok elitjét, hogy tegyék félre a számológépeiket, és kezdjék el használni a lelkiismeretüket. Mert ha a gáz és az olaj árát számolgatjuk, az azt jelenti, hogy ukrán gyerekek, nők és katonák vérével üzletelünk”

– mondta a miniszterelnök.

Az olasz média ebben a hónapban arról számolt be, hogy a hatóságok lefoglalták Igor Melnicsenko orosz szén- és műtrágyamágnás tulajdonában lévő szuperjachtot a trieszti kikötőben. Hasonló, gazdag oroszok tulajdonában lévő luxushajók elleni akciókról számoltak be Franciaországból, Németországból és Spanyolországból.

Számos ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az EU tagállamai, Ausztrália és Kanada átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek többek között a bankokat és a kereskedelmet sújtják.

Az európai országok többsége lezárta légterét az Oroszországhoz kapcsolódó járatok előtt, amire Moszkva hasonlóan válaszolt. Világcégek és márkák hosszú sora jelentette be, hogy korlátozzák oroszországi tevékenységüket, vagy teljesen elhagyják az ország piacát.

Moszkva február végén indított hadműveletet a szomszéd országban, miután Ukrajna hét éve nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy rendezze e régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkjához. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Forrás: Oroszhirek

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató