2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

The New York Times: Márki-Zay alul marad a választásokon

Az amerikai lap szerint Márki-Zay indulása előrelépésnek számít egy „kibillent rendszerű” országban.

Márki-Zay Péter Orbán Viktorral szembeni esélyeit latolgatta a New York Times véleménycikkében, amely szerint bár az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tűnik az esélytelenebbnek a kormányfői pozíció megszerzésére, indulása mégis előrelépésnek számít egy olyan „kibillent rendszerű” országban, mint amilyen Magyarország.

Karácsony Gergely szerint 3-4 százalékponttal kellene az ellenzéknek megnyernie a választást a parlamenti többség eléréséhez, de még „Orbán propagandájával” is meg kell küzdenie.

Orbán kommunikációjában a béke megőrzése mellett áll ki, az ellenzéket pedig azzal vádolja, hogy fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába, háborúba próbálják vinni Magyarországot.

Az ellenzéka kelet és nyugat közti választás narratíváját viszi, a szavazókat végső soron az ukrán válságról kialakított véleményük fogja befolyásolni, írják. Az Euronews felmérése alapján a válaszadók 60 százaléka szerint Magyarország túl közel került Putyinhoz, de ez önmagában még nem döntötte el szavazatukat.

A New York Times szerint Orbán hatalomra kerülése az „autoriter populista éra” kezdetét jelentette, viszont ha valahogy megbukna, az a korszak hanyatlásának kezdetét jelentené.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató