2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

"Kinek mit intézett a kormánya": Macron élelmiszerjegy-rendszer bevezetését fontolgatja

„Világméretű élelmiszerválsággal fogunk szembenézni” – mondta a CNN szerint Emmanuel Macron kedden egy francia rádióműsorban. Franciaország elnöke emiatt egy élelmiszerjegy-rendszer bevezetését tervezi.

Az április 10-ei elnökválasztásra készülő politikus azt ígérte, hogy az élelmiszerjegyekkel az országban már működő energiautalvány-rendszeréhez hasonlóan segítenék azokat az alacsony és közepes jövedelmű családokat, akiknek az ukrajnai orosz invázió által súlyosbított élelmiszerár-növekedés nehézségeket okoz.

Az ukrán kormány korábban a háború miatt betiltotta a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek, köztük a búza, a kukorica, a gabona, a só és a hús exportját. Ukrajna az Európai Bizottság adatai szerint Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója. A Gro Intelligence mezőgazdasági adatelemző cég szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel 30 százalékáért felelős.

ENSZ-főtitkár: a háború megnyerhetetlen, és globális éhínséget okozhat

„Még ha Mariupol el is esik, Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra meghódítani. Mindennek egyetlen eredménye még több szenvedés, még több pusztítás és még több borzalom, ameddig a szem ellát” – mondta kedden António Guterres, az ENSZ portugál főtitkára New Yorkban újságírók előtt. Szerinte az orosz–ukrán háború abszurd, megnyerhetetlen, nem tart semerre, épp ezért legfőbb ideje lenne véget vetni a harcoknak.

„Az ukrajnai háború folytatása erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag tarthatatlan és katonailag értelmetlen” – nyilatkozta, és arról is beszélt, hogy a harcok miatt már 10 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát Ukrajnában. Szerinte az ukránok „a földi poklot élik át”, miközben a háború negatív hatásait az élelmiszer-, energia- és műtrágyaárak robbanásszerű növekedése miatt már világszerte lehet érezni. Az ENSZ-főtitkár úgy látja, hogy a háború folytatása globális éhínséget is okozhat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató