2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyar olimpikon tiltakozik az ellen, hogy transznemű nő velük versenyez

Levelet írt az amerikai egyetemi sportszervezetnek (National Collegiate Athletic Association – NCAA) György Réka, a 2016-os riói olimpián is szereplő, többszörös magyar bajnok úszó, amelyben kifejtette véleményét a szervezet transznemű politikájáról, ami lehetővé tette, hogy Lia Thomas, a Pennsylvaniai Egyetem 22 éves transznemű úszója is indulhatott a nők múlt heti divízió 1-es nemzeti bajnokságán Atlantában – számol be a CNN és a Swim Swam.

György Réka


Thomas viszonylag nagy fölénnyel nyerte meg az 500 yardos (457,2 méteres) gyorsúszó számot, a győztes ideje 4:33.24 volt, 1,75 másodperccel előzte meg az olimpiai ezüstérmes Emma Weyantot. Ezzel ő lett az első transznemű úszó, aki divízió 1-es bajnokságot nyert az Egyesült Államokban.

A most 22 éves Lia Thomas eredetileg a UPenn férfi csapatában versenyzett, majd három évvel ezelőtt nemet váltott. Bár szedett hormonkészítményeket, de ezek az előnyét nem csökkentették le a kellő mértékben. Az Amerikai Egyesült Államok Úszószövetsége már új szabályokat alkotott miatta. A szervezet akkor hangsúlyozta, hogy a jövőben is védeni fogja a transznemű nők sportoláshoz való jogát, de az esélyegyenlőség betartása érdekében 36 hónapra visszamenőleg tesztelni fogja a tesztoszteronszint mértékét.

 


A Virginia Tech egyetemen tanuló György Réka is indult az NCAA-bajnokság 500 yardos versenyszámában, a 17. helyen végzett. A 25 éves magyar úszó a levelében azt írja, hogy tiszteli és teljes mértékben kiáll Lia Thomas mellett. „Meggyőződésem, hogy ő nem különbözik tőlem vagy bármely más divízió 1-es úszótól, akik egész életük hajnali 5-kor kelnek a reggeli edzés miatt. (…) Azt csinálja, ami a szenvedélye, és ehhez minden joga megvan”.

„Másrészt szeretném kritizálni az NCAA szabályait, amelyek lehetővé teszik számára, hogy versenyezzen velünk, biológiai nőkkel. Azért írom most ezt a levelet, mert remélem, hogy az NCAA kinyitja a szemét, és a jövőben megváltoztatja ezeket a szabályokat. Ez nem jó irányba tereli a sportágunkat, és szerintem tiszteletlenség is az NCAA-ben versenyző, biológiailag női úszókkal szemben.”


„2022. március 17-én 500 yardon úsztam, ahol 17. lettem, ami azt jelenti, hogy nem jutottam be a B-döntőbe. Ötödéves végzős vagyok, voltam már top 16-os és top 8-as is, és tudom, hogy mekkora kiváltság egy ekkora versenyen döntőt úszni. Ez volt az utolsó egyetemi versenyem, és csalódott vagyok. Úgy érzem, mintha az NCAA döntése elvette volna tőlem az utolsó döntős helyet.


Lia Thomas, "úszónő"

 

Tudom, mondhatnák, hogy megvolt a lehetőségem, hogy gyorsabban ússzak és bekerüljek a legjobb 16 közé, de ez a helyzet egy kicsit mássá teszi a dolgot, és nem tudok nem dühös és szomorú lenni. Fáj nekem, a csapatomnak és a többi nőnek a medencében. Egy helyet elvettek attól a lánytól, aki 9. lett 500 gyorson, és így nem jutott be az A-döntőbe, megakadályozva, hogy All-American legyen. Minden versenyszámban, amelyben transznemű sportolók versenyeztek, egy helyet elvettek a biológiai nőktől” – írta levelében György Réka.

Legélesebb kritikáját a levele végén fogalmazza meg: „Az NCAA tudta, hogy mi fog történni, tudták, hogy megoszlanak erről a vélemények, de úgy döntöttek, hogy nem tesznek semmit.” A magyar úszó szerint a verseny így „inkább a riporterekről, a médiáról és a megosztottságról szólt”, pedig több rekord is született, mint ahogy azt kiemelte.

„A csütörtöki nap nem egy konkrét sportoló hibája volt, hanem az NCAA-é, akiket nem érdekel a sportolóik védelme. Arra kérem az NCAA-t, hogy szánjanak időt arra, hogy elgondolkodjanak az összes többi úszónő helyzetén, és próbálják meg átgondolni, hogyan éreznék magukat, ha a mi helyünkben lennének. Végezzék el a megfelelő változtatásokat a sportágunk és az úszósport jobb jövője érdekében”

– írta György Réka, aki a Facebook-oldalán teljes egészében megosztotta a levelét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató