2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Nem indulhatnak orosz és belorusz versenyzők a budapesti vizes vb-n

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) szerdán hivatalosan bejelentette, hogy

az orosz és a belorusz versenyzőket, versenybírókat és hivatalos személyeket kizárja a 2022-es budapesti világbajnokságról.

Az ukrajnai orosz invázió miatt újabb sportszervezet vetett ki súlyos szankciókat orosz és belorusz sportolókra. Érthetetlen, mivel a sportolóknak semmi közük nincs a fegyveres konfliktushoz.

A FINA március 8-án még úgy döntött, hogy a két ország versenyzői részt vehetnek a különböző világeseményeken, de csakis semleges színekben. 

BŐ KÉT HÉTTEL KÉSŐBB AZONBAN SZIGORÍTOTT AZ INTÉZKEDÉSEN A SZÖVETSÉG ÉS MEGTILTOTTA E KÉT NEMZET BÁRMILYEN RÉSZVÉTELÉT.


Arról is megszületett a határozat, hogy a 2022. december 17–22. közöttre tervezett rövid pályás világbajnokságot elveszik az orosz Kazany városától (amely a 2025-ös vizes vb rendezését is elnyerte).

Ezzel párhuzamosan a fegyelmi bizottság vizsgálatot indított az orosz Jevgenyij Rilov ellen. A kétszeres olimpiai és világbajnok hátúszó a közelmúltban részt vett Putyin rendezvènyén a moszkvai Luzsnyiki Stadionban, amivel "megszegte" a FINA szabályait. Rilov egyébként korábban bejelentette, hogy szolidaritásból el sem indul Budapesten, ezzel kiállva azon honfitársai mellett, akiket kizártak valamilyen sporteseményről. Így viszont már meg sem gondolhatja magát.

A 2022-es budapesti vizes világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik. Eredetileg Fukuoka lett volna a helyszín (az időpont pedig 2021), ám a japán város a koronavírus miatt először egy évvel elcsúsztatta, majd le is mondta a rendezést. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató