2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin bejelentette: szívesen ad gázt a "barátságtalan országoknak", de rubelt kell adniuk érte

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

Az elnök kifejtette, hogy Oroszország azt tervezi, hogy minden “kompromittált” valutát elhagy a fizetési elszámolásokban. Hozzátette, hogy számos nyugati ország törvénytelen döntése, amely Oroszország vagyonának befagyasztásáról szól, lerombolt minden bizalmat a valutáik iránt.

“Úgy döntöttem, hogy a lehető legrövidebb időn belül végrehajtok egy intézkedéscsomagot, hogy az úgynevezett barátságtalan országoknak szállított földgázunkért való fizetésekben – igen, kezdjük ezzel – orosz rubelre cseréljük, vagyis felhagyunk minden kompromittált valuta használatával a tranzakciók lebonyolításában” – mondta az orosz elnök.

“Nincs értelme, hogy az EU-ba és az USA-ba szállítsuk az áruinkat, és dollárban és euróban fizessék azt ki”

– tette hozzá.

Putyin egy hetet adott a központi banknak és a kormánynak, hogy meghatározzák az orosz gázimportőrök számára a hazai piacon történő rubelvásárlási műveletek menetét.

Az elnök hozzátette, hogy Oroszország továbbra is a szerződésekben foglalt mennyiségeknek és árképzési elveknek megfelelően fog gázt szállítani. Csak a fizetés pénzneme fog változni.

A bejelentés hatására megugrott a gázszállítási szerződések ára a TTF európai csomóponton – idézte a Forbes Russia az Intercontinental Exchange adatait. A szerdai kereskedés során a gáz ára megawattóránként (MWh) 97 euróról 108,5 euró/ 1MWh körüli összegre emelkedett, de az elnök beszéde után további 10 euróval 118,75 euró/ 1MWh-ra ugrott, majd délután 13 órára (GMT) 114 euró/ 1MWh-ra esett vissza.

Az elmúlt hónapban Oroszországot az ukrajnai katonai művelet miatt több körben is példátlan nemzetközi szankciókkal sújtották. Az USA, az EU és szövetségeseik többek között elvágták az országot pénzügyi rendszereiktől, korlátozták a dollár- és euróügyleteket, és befagyasztottak mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz devizatartalékot külföldön. Ugyanakkor továbbra is vásároltak orosz olajat és gázt.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató