2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az Európai Bizottság háborogni kezdett a magyar gabonaexport-korlátozás miatt

Az Európai Bizottság belső piaci és mezőgazdasági biztosa levélben kért felvilágosítást Nagy István agrárminisztertől a magyar gabonaexport korlátozását bevezető jogszabályi rendelkezésekről – írja a Népszava.

„az efféle exportkorlátozások és kereskedelmi akadályok csak arra jók, hogy élelmiszerhiányhoz vezessenek, különösen a legsérülékenyebb országokban”

- idézi a lap Valdis Dombrovskis, gazdasági és pénzügyi alelnököt, aki egy szerdai sajtótájékoztatón jelezte, hogy a brüsszeli testület szerint a magyar kormány döntése sértheti az uniós belső piaci szabályokat és a nemzetközi kereskedelmi előírásokat.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos hozzátette, hogy a magyar intézkedés „nem segíti a megoldást”, az európai uniós szabad piacon „teljességgel elfogadhatatlan” ilyen kereskedelmi akadályokat állítani – írja a lap.

Az orosz–ukrán háború okozta áremelkedés miatt a magyar kormány március 4-étől minden gabonakivitelt betiltott, a döntést Nagy István agrárminiszter jelentette be aznap. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Az Agrárminisztérium ellátásbiztonságra hivatkozott, illetve azt mondta, a döntés megelőző jellegű, hiszen a gabonapiaci folyamatok kiszámíthatatlanok lehetnek egy ilyen helyzetben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató