2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy német baloldali politikus kritizálta a neonáci Azovot, az ukrán nagykövet azt válaszolta, hogy kussoljon

Vállalhatalan stílust enged meg magának Ukrajna berlini nagykövete egyes politikusokkal szemben, a hírek szerint ez már a németeknek sem tetszik.

„Egyre nagyobb botrányt okoz Németországban a berlini ukrán nagykövet. Andrij Melnyk korábban seggfejnek nevezte a Bundestag külügyi bizottságának elnökét, most pedig egy baloldali politikusnak, aki bírálta a neonáci ukrán Azov-ezredet, egyszerűen azt írta Twitteren, fogja be a pofáját. Német lapok szerint Melnyk diplomatához méltatlan viselkedése a teljes német politikai elitnek szól, azért sértegeti a német politikusokat, mert a Merkel kormány megépíttette az Északi Áramlat gázvezetéket, a jelenlegi kormány pedig eddig nem támogatta, hogy a NATO belépjen a háborúba” – írja az Origo.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy Fabio De Masi, korábbi német parlamenti képviselő kritizálni merte a nyíltan náci eszmeiséget és szimbólumokat viselő Azov-zászlóaljat.

„Azt, hogy az Azov-ezred náci zászlókkal pózol, és veszélyes fasisztákat tűr meg saját soraiban, nem az oroszok gondolták ki”

– írta ki a Twitterre a politikus.

Melnyk nagykövet erre válaszul egészen durva és szokatlan stílusban azt írta a Die Linke (Baloldal) politikusának: „Jobb, ha befogja a pofáját, Fabio De Masi és az összes haverja. A Die Linke évtizedek óta udvarol a háborús bűnös Putyinnak és a borzasztóan agresszív Oroszországnak. A mai napig. Szóval jobban teszi, ha kussol”.

Az Azov-ezred egy neonáci félkatonai csoportosulás, amely 2014-ben jött létre Ukrajnában.

Nyíltan vallanak náci nézeteket, korábban oroszok elleni atrocitásokat kötöttek hozzájuk, a szakadár köztársaságokban rendszeresen hajtottak végre támadásokat. Mostanra az ukrán védelmi minisztérium alá tartoznak – emlékeztet az oldal.

A Die Welt szerint a német kormányt egyre jobban dühíti Melnyk viselkedése, de a nagykövetet ez nem zavarja. Korábban Michael Rothot, aki korábban a Merkel kormány tagja volt, most a külügyi bizottság elnöke, egyszerűen seggfejnek nevezte. Amikor egy tévéinterjúban a riporter megkérdezte, hogy ezt a háború okozta kétségbeesésében mondta-e, Melnyk elutasította a mentegető magyarázatot:

„Ez egyáltalán nem kétségbeesés. Ez egy állapot leírása. Azé, ami itt évek óta uralkodik”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató