2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Novák Katalin: nekünk is az az érdekünk, hogy legyen magyar szó Kárpátalján

Magyarország szíve most a magyar-ukrán határ mentén dobog, és mindannyiunk szíve együtt dobban azokért, akik menekülni kényszerülnek Ukrajnából - jelentette ki a megválasztott köztársasági elnök Beregdarócon, sajtótájékoztatón csütörtökön.


 
Novák Katalin az elmúlt négy napban a határ menti településeken tett látogatásának tapasztalatairól szólva hangsúlyozta, "nekünk két hadseregünk is van", egyrészt a fegyveres erők, másrészt azok a segítőkész magyar emberek, akik most is itt vannak, a nap huszonnégy órájában.

"A legerősebb fegyverünk pedig a magyar szív, erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk nyerni, erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk őrizni itt Magyarországon"

- mondta a megválasztott államfő.
 
Tapasztalatait összegezve elmondta, a négy nap alatt tizenkét településre látogatott el, megtekintette a hat segélyszervezet munkáját, helyi képviselőkkel, településvezetőkkel, illetve önkéntesekkel találkozott. Beszélt olyanokkal is, akik a mindennapi munkájuk és feladataik mellett akár éjszaka vagy munkaidő után több száz szendvicset kennek, meleg ételt készítenek, ágyneműt húznak, takarítanak, vagy egyéb módon vesznek részt a segítségnyújtásban.
 
Ezek az emberek ilyenkor a saját feladataikat is háttérbe szorítják azért, hogy ott legyenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk - húzta alá Novák Katalin.
 
Elmondta, menekültekkel is találkozott, ők egy kilátástalan helyzetből a bizonytalanba érkeztek, egyik napról a másikra élnek, nem tudják, hova tartanak, vagy vissza fognak-e valaha térni a szülőföldjükre.
 
A legtöbben, a menekültek közül, ha tehetik, vissza akarnak menni, és nekünk is az az érdekünk, hogy legyen magyar szó Kárpátalján, tíz, húsz, harminc, száz és ötszáz év múlva is, legyen majd magyar élet Kárpátalján - hangsúlyozta a megválasztott államfő.
 
Megismételte, azok, akik maradni szeretnének Magyarországon, maradhatnak, ameddig szeretnének, ehhez pedig minden segítséget és támogatást meg fognak kapni.
 
Novák Katalin köszönetet mondott minden magyar ember nevében a segítséget nyújtóknak, kiemelve, a felajánlásoknak köszönhetően már több mint 750 millió forint pénzadomány gyűlt össze, emellett továbbra is rengeteg tárgyi adomány, ruha és tartós élelmiszer érkezik a raktárakba. Azt is megjegyezte, sokan vannak, akik az ország legtávolabbi pontjáról jönnek és a szabadidejükkel segítenek a rászorultakon.
 
"A menekültektől pedig azt a visszajelzést kaptam, hogy Magyarország legszebb arcát látják, köszönetet mondanak minden magyar embernek, akiktől olyan segítséget kaptak, amire nem is mertek számítani" - fogalmazott, hozzátéve, a menekülők biztatásra, jó szóra találtak és mindenütt szeretettel fogadják őket.
 
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, most különösen nehéz időszakot él át a kárpátaljai magyarság, nagyon sokan hagyták el az otthonukat, és sajnos magyar óvodák és iskolák is bezárásra kényszerültek.

Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar nyelvű oktatás tovább folytatódhasson Kárpátalján

- hangoztatta a megválasztott köztársasági elnök, kiemelve, sokat kell majd tenni azért, hogy hosszú távon is fennmaradjon a magyar élet Kárpátalján és az ott maradók át tudják vészelni ezt az időszakot.
 
Az egyházak és a helyi gyülekezetek szerepvállalását érintő kérdésre arra emlékeztetett, a háború első napjaiban a helyi vallási közösségek és a településvezetők szervezték a segítő munkát. Ott voltak az első perctől, azóta pedig a segélyszervezetekkel megerősödve és egymást támogatva teszik a dolgukat, ezért pedig köszönet jár - tette hozzá Novák Katalin.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató