2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Darabokra szedték az EBESZ jelentését a nemzetközi megfigyelők

A lengyel Ordo Iuris és a varsói Collegium Intermarium Egyetem szervezésében ideérkező kutatók megállapítják, az EBESZ dokumentuma nemzetközi beavatkozási kísérlet a magyar választásokba – írja a lapra hivatkozva a Mandiner.

Lengyel, bolgár, horvát, spanyol kutatókat, társadalmi szervezetek képviselőit, jogászokat és újságírókat tömörítő választási megfigyelői csapat érkezett Magyarországra március 24-én a lengyel Ordo Iuris konzervatív szervezet, valamint a varsói Collegium Intermarium Egyetem szervezésében – írja a Magyar Nemzet. Április 3-ig találkoznak a választási adminisztráció, a média, a civil társadalom, továbbá a pártok képviselőivel, később a voksolást is nyomon követik.

Megfigyelői missziójuknak ez már a második szakasza. Az elsőben górcső alá vették a magyar választási folyamatok jogi kereteit, értékelték a média helyzetét, megvizsgálták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) időközi választási jelentését. Arra a megállapításra jutottak, hogy az EBESZ anyaga

számos ponton sérti az effajta missziókra vonatkozó alapelveket, sokszor elfogult, ráadásul pontatlan.

Öt ilyen alapelvet sorolnak fel, ezek: pártatlanság és be nem avatkozás; pontos és leellenőrizhető következtetések megfogalmazása; a nemzeti jog és kultúra tiszteletben tartása; semlegesség és szakmaiság a médiamegjelenések során; javaslatok és átlátható forrásokon alapuló következtetések megfogalmazása.

Az első pont kapcsán figyelmeztettek, a személyes, elfogult vagy ítélkező véleményeket nem lehet olyan módon nyilvánosságra hozni, hogy az befolyásolja a választások eredményeit. Visszatérő problémaként említik még, hogy az EBESZ-jelentés bizonyítékok nélkül kormánykritikus véleményeket idéz anélkül, hogy teret adna az ellenvéleményeknek vagy legalább tisztázná a helyzetet. Az interjúik átláthatatlanok, semmiféle konkrétumot nem adnak azzal kapcsolatban, hogy

pontosan kiket kérdeztek és nekik milyen a pártállásuk.

Összegzésükben megállapítják, a fent említett okok miatt az EBESZ dokumentuma megsérti a semlegesség elvét, ezért tekinthető úgy, mint nemzetközi beavatkozási kísérlet a magyar választásokba.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató