2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Bokros Lali is rottyon van: szerinte a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon

A bukott pénzügyminiszter a kommunista Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy az eurót már tíz éve be kellett volna vezetni, hogy elhibázott lépésnek tartja a hitelmoratóriumot, és hiányolja a 13. havi nyugdíj fedezetét is.



Arról picsogott, hogy a járvány miatt most „nehéz a mérleget megvonni”, de szerinte „túlzottan nagymértékű és mindenkire kiterjedő, általános költségvetési támogatásokat kínáltak”. Úgy gondolja, hogy a törlesztési moratórium „teljesen felesleges és káros volt”. Arról is beszélt, hogy „a jegybank szinte korlátlanul szaporított a a pénzt, ami nemcsak fölösleges, hanem káros is volt”, ehhez hozzátette, hogy „előre tudható volt, hogy az általános és túlzó könnyítésnek erőteljes inflációnövelő hatása lesz”.

Arról is beszélt, hogy „a 13. havi nyugdíj bevezetése ugyancsak értelmetlen és felesleges volt”, szerinte ez ugyanúgy a költségvetési túlköltekezés része, mivel „Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot, a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit”.

Bokros Lajos arról, hogy Magyarországnak céldátuma sincs az euró bevezetéséhez, azt mondta, „hazánknak elemi érdeke az eurózónához való minél előbbi csatlakozás, aminek már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna történnie”. Szerinte az, hogy ez elmaradt, „óriási kárt okozott az országnak”, és „a mostani infláció is mérsékeltebb lenne, ha már a közös európai pénzt használnánk”.

Az árak rögzítéséről és a rezsicsökkentésről azt mondta, „az alkalmazott módszer a szocializmus időszakát idézi”, szerinte „a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon. A termelést torzítja, komoly veszteségeket okoz az energiaszolgáltató vállalatoknak, amelyek lerongyolódtak és nem fejlesztenek, nem ruháznak be. Az energiahatékonyságot javító beruházások elmaradtak. Itt is a gazdagok fogyasztását támogatják.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató