2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Elfoglalták az oroszok a náci Azov-zászlóalj egyik bázisát

Úgy néz ki, elesett az ukrán nacionalista Azov nemzeti gárda alegység egyik bázisa Mariupolban. Ez az első dokumentált eset, hogy az orosz haderő és a donyecki szakadárok Azov-támaszpontot foglaltak.

Mariupolt részben azért támadják ilyen heves erőkkel az oroszok, mert itt található az Azov nemzeti gárda „elit” alegységének főbázisa. A fegyveres szervezet egyszerre lényegében politikai egységként is funkcionál, az állományt jelentős részben (szélsőséges) nacionalisták és neonácik alkotják.

Az orosz vezetés háborús bűnökkel vádolja az Azovot és amikor Ukrajna „nácitalanításáról” beszélnek, többnyire az Azov gyűléseiről vágnak be képeket. Az orosz haderő tagjai szabályosan vadásszák az azovosokat, még a civileket is egyenként átnézik, hogy van-e Azov tetoválásuk.

Most úgy néz ki, elfoglalták a Mariupolt támadó oroszok és donyeci oroszajkú szakadárok az Azov egyik támaszpontját. Ez az első eset, hogy a gárda „elit” egységének támaszpontja orosz kézre került. A helyszíni videó alapján úgy tűnik, a támaszpont körül nem voltak súlyos harcok, az ablakokon kívül az épületek egyben vannak. Az udvarban orosz BTR-eket, harckocsikat láthatunk.

Mariupolt egy hónapja tartják tűz alatt az oroszok, a város szinte teljesen megsemmisült a harcokban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató