2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Volner: Sorra határolódnak el már a nyugati vezetők is Joe Biden amerikai elnök által mondottaktól

Volner János írása

„Az amerikai »demokrácia export« hatása: sorra határolódnak el már a nyugati vezetők is Joe Biden amerikai elnök által mondottaktól.



A liberális baloldali Joe Biden Amerikája újra »világcsendőri« szerepben. Emlékeznek még 2003-ra, amikor az USA és Nagy Britannia megindította Irak ellen a hadműveleteket? És arra, hogy mire hivatkoztak? Igen, ugyanarra, mint most. 2002-ben arra alapozták a hadműveletek megindítását, hogy a Szaddám Huszein által vezetett rezsim rendelkezik biológiai és vegyi fegyverekkel és be is akarja azokat vetni. Sok ellentmondás jelent meg ezeknek az információknak valóságtartalmáról, így ennek megítélése nem tisztünk. De hol is tartunk 2022-ben? Az USA azzal riogat, hogy az oroszok biológiai és vegyi fegyvereket vethetnek be Ukrajna területén. Ennek gyakorlati esélye 0-hoz konvergál, hiszen azzal – csak egy érvet kiemelve a sok közül – az orosz ajkú, »felszabadítani« kívánt lakosság ellen is csapást mérnének. Ennek ellenére a nyugati sajtó nap mint nap biológiai és vegyi fegyverekkel riogat, ami egyértelműen a közvélemény befolyásolását illetve a háború eszkalációját szolgálja.

De Joe Biden tovább ment, ami már kiverte a biztosítékot több nyugati vezetőnél is. Ugyanis a jelenlegi balliberális elnök az amerikai-lengyel tárgyalásokat követően egy újságírói kérdésre adott válaszában mészárosnak nevezete Putyin orosz elnököt, majd azt is kifejtette, hogy nem maradhat hatalmon. Még egy kis történelmi kitekintő. Ha nem emlékeznek rá, már 1999-ben videófelvétel készült Joe Biden egyik kongresszusi beszédéről, melyben a koszovói háború közepette Szerbia bombázást követelte. Elsőként szorgalmazta a katonai beavatkozást, amerikai bombázók beküldését a konfliktus területére. A többi már történelem.

De kanyarodjunk vissza Joe Biden legutóbbi kijelentéseinek hatásaihoz. Folyamatosan határolódnak el Joe Biden kijelentéseitől, legutóbb például a francia államfő, Emmanuel Macron utasította el Biden szavait. Macron jól látja, minden követ meg kell mozgatni, hogy a jelenlegi háborús helyzet ne eszkalálódjon tovább, és mielőbb béke születhessen a háborús felek között. Egyet kell, hogy értsünk Macron szavaival: »Ha el akarjuk ezt érni, akkor sem szavakban, sem tettekben nem szabad jobban elmérgesítenünk a helyzetet.«

Az orosz embereknek kell valójában eldönteni, hogy ki vezesse országukat. Még liberális baloldali Joe Bidennek sem dolga, sem joga eldönteni. Amerikának a többi vezető hatalommal együtt azon kellene dolgoznia, hogy mihamarabb béke legyen, mihamarabb véget lehessen vetni a háborúnak. Sajnos ennek az ellenkezőjét látjuk: háborús hergelés, uszítás, eszkaláció.

Mindez hova vezet? Mi lesz ennek a vége?”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató