2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Le Monde: Orbán újabb győzelme fenyegeti Magyarországot és Európát

A francia balliberális lap szerint a magyar kormányfő által vezetett 12 év a rendszerváltás óta a legnagyobb demokratikus visszaesések korszaka.

Az EU-t és Magyarországot Orbán Viktor újabb győzelme fenyegeti – írta a balliberális Le Monde, kiemelve, hogy az esetleges újabb nemzeti győzelem azonban nem feltétlenül jelenti az „illiberális” európai pozíciók megerősödését. Az április 3-i választások tétje, hogy az EU-nak és Magyarországnak további 4 évet kell Orbán Viktorral együtt működnie. A francia lap szerint a

magyar kormányfő által vezetett 12 év a rendszerváltás óta a legnagyobb demokratikus visszaesések korszaka.

A „szélsőjobbra tolódott” Fidesznek ugyanakkor szoros választásokra kell számítania, hiszen tizenkét év után szinte az egész ellenzék egyetlen jelölt mögé sorakozott fel. Az előválasztásokon győzelmet aratott „katolikus Márki-Zay Péter konzervatizmusával lehetővé teheti, hogy a korrupció miatt kiábrándult Fidesz-szavazókat megnyerje, és véget vethet az illiberalizmusnak, amellyel Orbán minden demokratikus visszalépést igazolt”. Márki-Zay azt ígérte, hogy kibékíti Magyarországot az EU-val, bevezeti az eurót, csatlakozik az európai ügyészséghez, és igazodni fog a NATO álláspontjaihoz az ukrán konfliktus tekintetében.

„Inkább a Nyugat, mint a Kelet” – hangoztatja, miközben a leköszönő miniszterelnök, Putyin tisztelőjeként kétértelműen viszonyul az ukrajnai háborúhoz, és semlegességét hangsúlyozza. „Figyelj, Viktor, tudod, mi történik most Mariupolban?” – vonta kérdőre az ukrán elnök a március 24-i Európai Tanács ülésén, és arra kérte Magyarországot, hogy döntse el egyszer, s mindenkorra, hogy kivel van. A Le Monde szerint „Viktor” biztosan tudja, mi folyik az Azovi-tenger melletti, ostromlott városban, de sikerül gondoskodnia arról, hogy választói ne tudjanak túl sokat, tekintettel arra, hogy az állami média nagyon távolról tudósít a konfliktusról.

A háború óta a miniszterelnök népszerűsége emelkedett, azt sugallva, hogy az „ellenzéki koktél” egyre kevésbé tűnik nyerőnek.

Az ellenzék baklövéseit „a hatalom médiagépezete folyamatosan sulykolja”. A heterogén ellenzéki koalíció hónapokat vesztett azzal, hogy a programjukról és a mandátumok elosztásáról vitatkoztak, nem pedig Orbán Viktorral. A Fidesz még csak programírással sem foglalkozott: Orbán egyszerűen, újságíró nélkül járja az országot, ismételgetve, hogy „a baloldalra szavazni annyi, mint a hadi táborra voksolni”. A francia balliberális lap azt írja: ha a budapestiek bele is fáradtak ebbe a propagandagépezetbe, a vidéki magyarok nagyrészt lojálisak maradtak. A korrupciónak kevés a súlya, különösen akkor, ha javul az életszínvonal – még ha lassabb is az ütem, mint Lengyelországban és Csehországban –, és bizonyos ellenzéki pártoknak is megvan a maguk része. Az EU-nak tehát fel kell készülnie arra, hogy további négy évig Orbán Viktorral kell együttműködnie.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató