2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Nyugat nem reagál az ukránok által elkövetett háborús bűnökre, mert szemüket elhomályosítja a ruszofóbia

Az, hogy az Európa Tanács, az EU és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala nem reagált az orosz hadifoglyokkal szemben az ukrán hadsereg által elkövetett bántalmazásokra, bűncselekmény – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

“Ők hallgatnak. Nem reagálnak ezekre a háborús bűnökre és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére. A szemüket elhomályosítja a ruszofóbia”

– jegyezte meg Zaharova.

Hozzátette, hogy Strasbourgban senki sem veti fel Ukrajna kizárásának kérdését az Európa Tanácsból, “pedig erre rengeteg ok van”. “Matteo Mecacci, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának igazgatója minden dühét csak Oroszországon tölti ki. Az erkölcsi iránymutatások és a politikai őszinteség elveszett. Miről kellene beszélnünk ezekkel az intézményekkel? Az ilyen hallgatás bűnrészesség az elkövetett atrocitásokban. Ez egyben bűncselekmény is” – olvasható az orosz külügy nyilatkozatában.

Hétfőn olyan videók kerültek fel az internetre, amelyeken állítólag ukrán radikális nacionalisták fogságban lévő orosz katonákat kínoznak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az ukrajnai orosz hadifoglyok kínzásában részt vevőket felelősségre kell vonni tetteikért.

Annak ellenére, hogy az ukrán állampolgároknak sürgős humanitárius segítségre van szükségük, a nyugati országok nem békés célú rakományt, hanem mindenféle fegyverek szállítását fokozták Ukrajnába

– közölte Zaharova a Telegramon.

Ezek közé tartoznak a kézifegyverek, páncéltörő irányított rakéták, páncéltörő rakétarendszerek, hordozható légvédelmi rakétarendszerek, lőszerek és felszerelések. Az Egyesült Államok, amely nem fukarkodik azzal, hogy dollármilliárdokat költ erre a célra, különösen jól jár. Lengyelország átrakodási pontként szolgál – folytatta.

Az ukrán fegyveres alakulatok nyugati fegyvereket használnak lakott területek bombázására és civilek megölésére. Donyeck, Makejevka, Gorlovka, Jaszinuvata és Dokucsajevszk – ezeket és más városokat a Donbasszban rendszeresen lövik ukrán nehézfegyverek, köztük a Tocska-U rakétarendszerrel. Ezt azonban Nyugaton nem veszik észre – írta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató