2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az amerikai útlevél-igényléseken a férfi és nő mellett az X neműt is lehet választani

Az Egyesült Államok állampolgárai az útlevél-igénylőlapokon a férfi/nő kategóriák mellett már az "X neműt" is választhatják április 11. után - jelentette be az amerikai külügyminisztérium csütörtökön, miközben a Biden-adminisztráció meghirdette a "transznemű személyek napját", miután néhány amerikai tagállam egyes intézkedései állítólag korlátozzák az érintett személyek jogait.

A State Department tavaly júniusban jelentette be, hogy az amerikai állampolgárok immár orvosi igazolás nélkül is megválaszthatják az igénylőlapokon a nemüket. 

OKTÓBERBEN KIADTÁK AZ ELSŐ OLYAN AMERIKAI ÚTLEVELET, AMELYEN A "NEME:" KATEGÓRIA UTÁN AZ X SZEREPELT, AMELYNEK CÉLJA AZ VOLT, HOGY OLYAN SZEMÉLYEK IS IGÉNYELHESSENEK ÚTI OKMÁNYT, AKIK NEM A FÉRFI/NŐ KATEGÓRIÁBÓL KÍVÁNNAK VÁLASZTANI.

Jövőre már minden más személyes okmány igénylésekor lehetőség nyílik erre"- áll az Antony Blinken amerikai külügyminiszter nevében kiadott közleményben.

A FENTI VÁLTOZTATÁS CSAK AZ EGYIKE A BIDEN-ADMINISZTRÁCIÓ ÁLTAL ÉLETBE LÉPTETETT TÖBB ÚJÍTÁSNAK, ALIG EGY NAPPAL AZT KÖVETŐEN, HOGY OKLAHOMA ÉS ARIZONA TAGÁLLAMOK REPUBLIKÁNUS KORMÁNYZÓI OLYAN TÖRVÉNYJAVASLATOKAT ÍRTAK ALÁ, AMELYEK MEGTILTJÁK A TRANSZNEMŰ SPORTOLÓKNAK, HOGY AZ ISKOLAI SPORTVERSENYEK NŐI SZÁMÁBAN INDULJANAK.

Oklahoma és Arizona ezzel csatlakozott azon tagállamokhoz, amelyek már megszavaztak vagy hatályba is léptettek hasonló törvényeket a fenti vitatott, ellentmondásos témában.
A transznemű emberi jogok kérdése a reproduktív jogok ügyével együtt az Egyesült Államokban országszerte zajló kulturális-társadalmi viták középpontjába került az elmúlt években.

A Biden-adminisztráció újfent elítéli a veszélyes és vissza-visszatérő transznemű-ellenes jogi támadásokat, amelyeket az egyes tagállami törvényhozásokban nyújtanak be és szavaznak meg az Egyesült Államokban"- áll a Fehér Ház közleményében annak kapcsán, hogy az amerikai szövetségi kormány különféle kezdeményezésekkel igyekszik felszámolni a transznemű emberek előtt álló akadályokat. 

Ezek között szerepel az utazás megkönnyítése, a transznemű gyerekeknek és családjaiknak nyújtandó támogatások, a szövetségi szolgáltatásokhoz és juttatásokhoz történő hozzáférés megkönnyítése, és a nem hagyományos kategóriák számának és láthatóságának növelése a szövetségi adatbázisokban.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) nem-semleges átvilágítási lehetőségeket hoz létre a TSA ellenőrző pontokon a képalkotási rendszerek megváltoztatásával, a személyes fizikai motozásos ellenőrzések számának csökkentésével, a "férfi/női nem" azonosítások megszüntetésével, valamint az előzetes TSA-ellenőrzést választó személyek esetén az "X nemű" kategória beiktatásával az igénylőlapokon.

Az amerikai egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma pedig új honlapot indított, amely a transznemű és LMBTQI-fiatalok, szüleik és gondviselőik részére nyújt különféle szolgáltatásokat.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató