2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szabó Tímea: Meg fogjuk nyerni ezt a választást

A Jelen nevű lapnak adott interjút a drogos botrányba keveredett országgyűlési képviselő.

„A híreket jó ideje a háború határozza meg, de vajon ez foglalkoztatja a választásra készülő állampolgárokat is? Mást kérdeznek öntől egy óbudai utcafórumon, mint négy-öt héttel ezelőtt, a háború előtt?

Inkább úgy mondanám, hogy mást kérdeznek, más miatt aggódnak most, mint három hét, vagyis Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdetén. A háború kitörése után komoly szorongás volt az emberekben azzal kapcsolatban, eljuthat-e hozzánk a háború, és ha eljut, akkor ki tudja megvédeni az országot meg hogy jön-e orosz gáz. Most viszont már azt látják, hogy Putyin hazudott arról, milyen erős a hadserege, az ukránok hősiesen ellenállnak, az EU és a NATO pedig keményen összetart.

Azt is egyre többen látják, hogy az energiaellátás nem forog veszélyben, ráadásul Orbán hazudik arról, hogy olcsóbban kapjuk a gázt. Nyilván azért teszi ezt, mert Putyin embere, akit az orosz elnök egy évtizede rángat bábként. Mindannyian tudjuk, hogy a helyzet nagy körültekintést igényel, és Magyarország biztonsága a legfontosabb, de a NATO erre garanciát jelent, az orosz függésen pedig fokozatosan lazítani kell. Nekünk a Nyugathoz kell tartozni, s ehhez kormányt kell váltanunk.

A mostani időszak másik fő témája az áremelkedés, és mintha a megélhetés költségei válnának az ellenzéki kampányhajrá fő üzenetévé.

Ahogy a közvetlen biztonsági szorongás némileg enyhült, úgy erősödik napról napra a megélhetési szorongás. Én is járok bevásárolni, én is látom, amit az emberek úgyszintén látnak, hogy például már 117 forintba kerül egy darab kifli. Ennek az életükre gyakorolt hatásait érzik az emberek. Szombat reggel annyian jöttek oda hozzánk a piacon, amennyien soha korábban, köztük fiatalok, kisgyerekesek, idősek, mindenféle korosztály tagjai. Egyértelmű, hogy Orbán nem tudja megoldani a megélhetési krízist, hiszen ő okozta. Áremelés helyett bér- és nyugdíjemelésre van szükség.

De a kormány választási osztogatása ellensúlyozhatja az inflációs nyomás hatásait.

Én még csak azt sem állítom, hogy a 13. havi nyugdíj és az adóvisszatérítések máris elolvadtak volna, de azt igen, hogy az emberek tudják, hogy ez a pénz hamarosan, egy-két hónap múlva elfogy. Odáig pedig mindenki ellát. Az emberek egyre biztosabbak benne, hogy akkor megszorítás következik, amit Varga Mihály már kilátásba is helyezett.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató