2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Számlagyárat számoltak fel Borsodban

Egy borsodi bűnbanda huszonegy tagjával szemben indítványozott vádemelést a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV), a számlagyárat működtető bűnszövetség 700 millió forint kárt okozott a költségvetésnek - közölte az adóhatóság az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint az elkövetők Budapesten hozták létre a valótlan tartalmú számlák kiállítására specializálódott társaságot, rendszeresen olyan tevékenységekről és kereskedelmi beszerzésekről állítottak ki nagy összegű számlákat, amelyek vagy soha nem történtek meg, vagy nem a dokumentumok szerint. Megrendelőik a számlák felhasználásával fizetendő áfájukat és társasági adójukat csökkentették.

A látszat fenntartására a számlagyár vezetői egy szlovák "bukócéget" is létrehoztak, ide utalták a fiktív számlák ellenértékét, majd innen vették fel készpénzben és adták vissza megrendelőiknek.

A pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen tartottak házkutatást, gyanúsítottakat hallgattak ki és vettek őrizetbe. Az okozott vagyoni hátrány és a várható bírságok biztosítására ingatlanokat, üzletrészeket, gépjárműveket vettek zár alá, több mint egymilliárd forint értékben.

A NAV a bűnszövetség összesen 21 tagját hallgatta ki gyanúsítottként, közülük négyet letartóztattak. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek adták át, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató