2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Von der Leyen: Kína támogassa az ukrajnai háború befejezését, és ne hunyjon szemet Oroszország tettei felett

„Nyilvánvalóvá tettük Peking számára, hogy nem avatkozhat be az Oroszország elleni szankcióink végrehajtásába” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

Kínának támogatnia kell az ukrajnai háború befejezését, és nem hunyhat szemet Oroszország tettei felett

- hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken az EU-Kína csúcsot követő sajtótájékoztatón.

Az uniós vezetők videótanácskozást folytattak Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel. A tanácskozáson felszólították Kínát, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek segítenek Moszkvának megkerülni a gazdasági szankciókat. Nyilvánvalóvá tettük Peking számára, hogy nem avatkozhat be az Oroszország elleni szankcióink végrehajtásába – hangsúlyozta Von der Leyen. 

„A szankciók megkerülésére vagy Oroszország támogatására irányuló kísérletek meghosszabbítják a háborút.

Ez további áldozatokhoz és jelentős gazdasági következményekhez vezethet” – tette hozzá Charles Michel. Michel szerint az ukrajnai háború a globális biztonságot és gazdaságot fenyegeti, nem érdeke sem az EU-nak, sem Kínának. „Globális szereplőként felelősek vagyunk a békért és a stabilitásért” – hangsúlyozta.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató