2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az EBESZ szerint nem voltak egyenlőek a feltételek a választáson

A választás lebonyolítását rendben találta az EBESZ, de a feltételeket egyenlőtlennek értékelte. A szervezet a kampányt erősen negatív hangvételűnek értékelte, amelyet személyes támadások jellemeztek.

Közzétette megállapításait a magyar választásokról az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója. A szervezet egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy a választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok - írja a hvg.hu.

Megjegyezték, hogy bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.

Bár a parlamenti választás rendben lezajlott, a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás - írják.

Emlékeztetnek, hogy a kampányban az orosz-ukrán háború vált a vezető témává, és a kormányzó és az ellenzéki pártok is személyes támadásokra használták fel ezt a helyzetet, a kampány rendkívül negatív hangvételű volt.

A misszió azt is megállapította, hogy a jogi keret megfelelő alapot biztosít a demokratikus választás lebonyolításához, de több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A választás napja békésen zajlott, a megfigyelők jól szervezettnek, rendezettnek és gördülékenynek értékelték a folyamatot. A szavazás titkossága ugyanakkor gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.

A népszavazásról azt írták, hogy annak jogi kerete nagyrészt nem volt megfelelő a demokratikus lebonyolításhoz, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz. Értékelésük szerint a választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről.

 „Ahhoz, hogy a szavazók megalapozott döntést hozhassanak, alapvető fontosságú, hogy a rivális felek egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a médiához, és tájékoztató kampányokat folytassanak, ahelyett, hogy a megosztó üzenetek közvetítésére és személyes támadásokra összpontosítanának, amint az sajnos itt megfigyelhető volt” – mondta Kari Henriksen norvég parlamenti képviselő, a megfigyelők egyik vezetője.

Mark Pritchard, a delegáció vezetője hozzátette, hogy a politikai pártok és a civil társadalom megbíztak a választói névjegyzék pontosságában, de a közelmúltban elfogadott jogszabályok gyengítették a rendszer fontos biztosítékait, és a külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok aláásták az egyenlő szavazati jog elvét.

Ezen felül míg egyes választási vitákat megfelelően elbíráltak, sok esetben nem volt biztosított a hatékony jogorvoslat lehetősége, és a magyar média is élesen megosztott volt. „A választások előtt elfogult és kiegyensúlyozatlan híradások terjedtek a magyar nyilvánosságban és számos magántulajdonban álló médiában, ezzel elsősorban a kormánypártokat juttatva előnyhöz” – mondták.

Az EBESZ képviselői ezen kívül visszautasították Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy "harci intézmény" lennének. Mint mondták, a missziót a magyar kormány hívta meg, és magyar tagjaik, köztük parlamenti képviselők is vannak mindkét oldalról.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató