2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Guy Verhofstadt: vasárnap este a gyűlölet győzött Magyarországon

Hétfő délelőtt többek között Janez Jansa szlovén kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is megszólalt a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelméről. Az európai jobboldalról megannyi politikus gratulált már Orbán Viktornak. Az EP baloldala közben dühöng: Guy Verhofstadt szerint vasárnap este a gyűlölet győzött Magyarországon. A hazai ellenzék egy másik brüsszeli szövetségese, Daniel Freund kifejtette: valójában Ursula von der Leyen tehet a Fidesz-győzelemről, mert nem vonta meg időben az uniós forrásokat Magyarországtól, írja a Magyar Nemzet.

Természetesen a vezető politikusok sem hagyták szó nélkül a magyarországi eseményeket. Elsőként Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga elnöke gratulált a Fidesz-elnöknek. Az európai jobboldalról a szintén választási harc előtt álló Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje a Twitteren éltette Orbán Viktort: mint írta, amikor a nép dönt, a nép győz.

Az európai tanácsbeli kollégák, miniszterelnökök közül elsőként Szlovénia kormányfője, Janez Jansa üzent Magyarországra.

Gratulálok a Fidesznek és Orbán Viktornak a sorban a negyedik választási győzelmükhöz. Jó dolog, ha az ember barátai vannak a szomszédban – húzta alá.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt elismerően a magyarországi választási eredményről, amikor újságírók Orbán Viktor Ukrajna-politikájáról kérdezték. Mint mondta, sorozatban ez a miniszterelnök negyedik választási győzelme, a mostani történt a legnagyobb alkotmányozó többséggel, ez pedig egy olyan eredmény, amit el kell ismerni.

A belga jobboldali Flamand Érdek elnöke, Tom van Grieken ugyancsak a Twitteren azt kérte a magyar miniszterelnöktől, hogy a továbbiakban is védelmezze a keresztény Európát.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke közös szelfit posztolt a kormányfővel, amelyet csak úgy kommentált: „Gratulálok, Viktor!”. A Brexit Párt egykori vezetője, Nigel Farage is közösségi oldalán gratulált a miniszterelnöknek. A spanyol jobboldali párt, a Vox közleményében gratulált, és arról írt, hogy a továbbiakban is folytatni kívánja a munkát a Fidesszel a nemzetek és szabadságjogok Európájáért, szemben a globalisták bukott projektjével.

A brüsszeli balliberálisok egymásra mutogatnak

Az ellenzéki választási kampányban is aktív szerepet vállaló német zöldpárti Daniel Freund a Twitteren fakadt ki: az EP-képviselő szerint Von der Leyen tehet a választási győzelemről, mert nem vonta el időben az uniós forrásokat a kormánypártoktól.

Guy Verhofstadt, a magyar kormány egyik legnagyobb kritikusa a liberális demokrácia sötét napjának nevezte a választási eredményt.

Mint azt a volt belga miniszterelnök a Twitteren írta, szabad, de igazságtalan választások zajlottak Magyarországon, ahol a gyűlölet győzött a remény felett.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató